Er det mon kvinderne, som skal redde os fra vold og krig, eller er de lige så skyldige i uenighederne, som forhindrer freden?

Det er bare nogle af spørgsmålene, som stilles i den libanesiske instruktør Nadine Labakis fantastiske og morsomme fortælling om en lille landsby i filmen 'Hvad gør vi nu?'.

Kristne og muslimer er naboer - deres kirker ligger dør om dør og præsten og imamen er bedste venner. Hele landsbysamfundet lever i fred og idyl, men kirkegården lidt udenfor byen, hvor fædre, brødre og sønner ligger begravet, vidner om sidste gang, det gik galt mellem religionerne.

Landsbyen har et dårligt signal, så tv kun kan ses i samlet flok på bjergets top, men da nyheden om religiøse spændinger i storbyen dukker op på skærmen, gør kvinderne alt for, at informationerne ikke når byens mænd. Men da korset i den kristne kirke knækkes og løse husdyr hærger moskeen, opstår de første skænderier mellem mændene med beskyldninger flyvende gennem luften.

Uenighed mellem religioner


Kvinderne spæder sammen og bestiller en gruppe russiske glædespiger - pigerne ankommer og giver den ønskede virkning hos mændene, som står på hovedet for at få de letpåklædtes opmærksomhed. Og mens mændene fester og nærmest bliver bevidstløse af landsbykvindernes miks af hashkager og alkohol, stjæler kvinderne alle mændenes våben i byen.

Historien om kærlighed, mænd og kvinder, krig og fred og uenighed mellem religioner er evig aktuel. Og instruktøren - som selv spiller én af hovedrollerne - fortæller den på en gribende og vildt morsom måde (helt Pedro Almodóvarsk, med drillende magtfulde kvinder), med fremragende skuespil, lækre billeder og dejlig musik tilsat ét par syngescener.

Man kan simpelthen ikke andet end at gå smilende fra filmen, med tanker om hvor ens vi er som mennesker, trods vores forskelligheder. 
SE DEN før din nabo.
 

5 stjerner
Frankrig/Libanon, 2011.
Instruktør: Nadine Labaki.
Premiere i udvalgte biografer.


SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.