Sidse Babett Knudsen og Birgitte Hjort Sørensen ved pressemødet forud for DRs tredie sæson af Borgen, torsdag den 20. december 2012 i Ørestaden. (Foto: Andreas Beck/Scanpix 2012)
Sidse Babett Knudsen og Birgitte Hjort Sørensen ved pressemødet forud for DRs tredie sæson af Borgen, torsdag den 20. december 2012 i Ørestaden. (Foto: Andreas Beck/Scanpix 2012) Foto: Andreas Beck

Den populære dramaserie ’Borgen’ kritiserer udvisningsloven – en lov, som Søren Pind (V) synes, ligner meget den lov, han var med til at lave.

Da andet afsnit af ’Borgen’ i går søndag rullede hen over skærmen, kunne seerne følge med, da den tidligere statsminister Birgitte Nyborg fik nok af stramninger af udvisningsloven, der ville gøre det muligt at udvise indvandrere, der har overtrådt den milde voldsparagraf. I serien kaldte Birgitte Nyborg loven for både pinlig, sjusk og for decideret udemokratisk.

Den lov, som fik Birgitte Nyborg til at starte et nyt parti, minder ifølge Søren Pind (V) enormt meget om hans.

- Hæ. Min udvisningslov er i Borgen. De synes selvfølgelig den er dårlig. Men man kan jo ikke vinde dem alle:-) skrev han i går søndag på Facebook kl. 20.11, mens Borgen blev sendt på DR1. 

Birgitte og Christian

På bryllupsrejse med Mr. Clooney - 1

Med den kommentar henviser Venstres udenrigsordfører, Søren Pind, til loven, hvor han i sommeren 2011 som integrationsminister strammede reglerne for udvisning af kriminelle udlændinge.

Stramningen betød, at de dømte udlændinge skulle udvises efter afsoning af straffen, medmindre det »med sikkerhed« var imod internationale konventioner m.v. Det vil sige, at hvis der var tvivl om, hvorvidt en udvisning var i strid med konventionerne, skulle tvivlen ikke længere komme den kriminelle udlænding til gode. Loven blev vedtaget af VKO-blokken samt S og SF.

Sjovt at opleve

Søren Pind synes, at det var lidt sjovt at opleve sin lov have en stor rolle i ’Borgen’.

- Det var min lov. Det var jo fuldstændig det, vi lavede, da vi lavede efterlønsforliget.

Han ser det dog ikke som en personlig kritik, at Birgitte Nyborg i serien voldsomt kritiserer loven, der minder meget om hans egen.

- Birgitte Nyborg kan jo ikke en gang vinde en afstemning i sit eget parti på det synspunkt. Både i fiktionens verden og i virkelighedens verden var der et flertal, der stemte for de to love, som minder meget om hinanden, siger Søren Pind til bt.dk.

Han ser blot karakteren Birgitte Nyborg som en type – en frelst, radikal og langhåret type med alle de rigtige og politisk korrekte holdninger, der selvfølgelig skal hade udvisningsloven.

Søren Pind er umiddelbart ikke lige så begejstret for den nye sæson af ’Borgen’, som han pga. af flere sjuskefejl kalder for urealistisk.

Om udvisningsloven i serien ’Borgen’ bliver ændret, ved vi ikke endnu. I den virkelige politiske verden, blev loven kort efter vedtagelsen ændret, da den nye regering kom til. I januar 2012 skrev EUs justitskommissær, Viviane Reding, til justitsminister Morten Bødskov (S), at hun var 'bekymret' for, om stramningen var i strid med EUs fri bevægelighed. Regeringen besluttede derfor at afskaffe stramningen efter blot ni måneder, så vendingen 'med sikkerhed' blev fjernet fra loven.

- Det undrer mig stadig meget, at de har afskaffet dele af loven, når de selv stemte for den, siger Søren Pind.

Læs BTs anmeldelse af Borgens afsnit to her

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.