Mens Björk kun lige har åbnet debatten om sexchikane i den danske filmbranche, fortsætter sagen med at buldre løs i Hollywood. Nu fortæller skuespillerinden Kate Winslet til BT om sine oplevelser med filmmogulen Harvey Weinstein.

Sexchikane er blevet det helt store samtaleemne i Hollywood.

Den 5. oktober udgav The New York Times en artikel om den 65-årige Hollywoodgigant Harvey Weinsteins seksuelle overgreb på kvinder i filmbranchen baseret på vidneudsagn fra skuespillerinderne Ashley Judd og Rose McGowan.

Siden er flere kvinder stået frem med lignende historier om chikane og seksuelle krænkelser, og da BT møder Hollywood-stjernen Kate Winslet i New York, er hun heller ikke overrasket over historierne om Harvey Weinstein.

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så har Harvey altid været så umulig at have med at gøre, at det desværre ikke er en overraskelse.«

Hun vandt i 2009 en Oscar for sin rolle i filmen 'The Reader'. Filmen blev både produceret og distribueret af The Weinstein Company. Hun valgte dog ikke at takke Harvey Weinstein, da hun gik på podiet for at modtage sin statuette for bedste kvindelige hovedrolle. Han havde nemlig opført sig tyranniserende, fortæller hun.

»Ikke rent seksuelt,« påpeger den 42-årige britiske skuespillerinde. »Nej, ikke på den måde, hvor han udnyttede situationen seksuelt. Heldigvis ikke.«

Vinde for dig
Kate Winslet husker tydeligt, hvordan den magtfulde mand, der var kendt for at være god til Oscarkampagner og vinde statuetter, sagde: ’Jeg skal sørge for at vinde for dig’, da hun havde medvirket i 'The Reader'. Han mente dermed at kunne tage æren for det på trods af, at han havde forsøgt at lukke produktionen ned på filmen tre dage før, de var færdige med optagelserne.

»Jeg kender ikke en eneste person, der ikke har haft en eller anden form for ubehagelig oplevelse i forbindelse med at gøre business med ham – på et professionelt niveau,« fastslår Kate Winslet.

Det kom heller ikke bag på Kate Winslets kollega Emma Thompson, som Kate Winslet talte med kort tid efter nyheden slap ud. Emma Thompson har også offentligt givet udtryk for sin afsky for hændelser, der sandsynligvis er sket rigtigt mange gange i flere årtier.

»Emma Thompson og jeg snakkede om det den anden dag, og det er slet ikke overraskende, når man tænker på, hvor hvordan vi alle sammen har oplevet Harveys frygtelige og skrækkelige opførsel.«

Tal ud
Kate Winslet var en af de første kvinder, der skrev et offentligt brev til branchebladet Variety og fordømte Harvey Weinsteins handlinger og opfordrede kvinder til at tale ud.

»Da jeg hørte det, var jeg chokeret og forfærdet og rystet,« siger Kate Winslet.

»Jeg tænkte mig meget godt om, inden jeg skrev det. Jeg sad med blyant og papir og skrev det, og jeg var fucking vred. Undskyld mit sprog.«

Efter Ashley Judd og Rose McGowan offentliggjorde deres historier, har mange kvinder bragt lignende historier om seksuelle overgreb og chikane frem i lyset. Det er blandt andre Cara Delevigne, Gwyneth Paltrow, Eva Green og Léa Seydoux. Men der er mange flere.

»Jeg vil støtte disse kvinder, og jeg får lyst til at græde ved tanken,« siger Kate Winslet tydeligt rørt under vores interview.

»De er ofre, og det er en skændsel, det er klamt, det er fuldkommen forfærdeligt.«

Kvinder foren jer
Kate Winslet påpeger desuden, at det er på tide, at den kultur, der tillader sådanne hændelser på arbejdspladser verden over, bør udslettes.

»Der er ingen kvinder på arbejdspladser i hele verden, der nogensinde skulle udsættes for denne form for degraderende og ubehagelige behandling, og mit håb er, at når alt dette frygtelige er overstået, er det med til at sende et budskab til andre kvinder på andre former for arbejdspladser, at de ved, at hvis der sker sådan noget, bør de tale om det.«

Mange andre skuespillerinder har vist sympati og støtte til de kvinder, der har bragt deres historier frem i lyset. Det gælder blandt andet Meryl Streep, Jane Fonda, Judi Dench, Charlize Theron, Lena Dunham og Julianne.

»Vi tror dem. Vi vil hjælpe dem, og vi vil stoppe det. Kvinder bør stå sammen nu og forenes og sige: 'Nej! Vi er ligestillede med mænd og vi vil ikke behandles på denne måde. Vi er nødt til at ændre på det nu'.«

Heldig
Kate Winslet fik sin første store filmrolle i Peter Jacksons 'Heavenly Creatures' i 1994. Den var produceret af Harvey Weinsteins daværende firma, Miramax. Kate Winslet var 19.

»Jeg føler mig meget heldig, at jeg begyndte at lave film som 17-årig med en kvindelig agent, som jeg stadig har,« siger Kate Winslet om sin irsk-amerikanske agent, Hylda Queally.

»Jeg har aldrig været mere taknemmelig end nu for, at jeg har haft en stærk kvindelig agent, der har beskyttet mig hele tiden og beskyttet mig fra den form for behandling og aldrig har placeret mig i et miljø, hvor jeg kunne have følt mig sårbar og være blevet manipuleret.«

Kate Winslet føler sig dog ret sikker på, hvordan hun havde reageret, hvis Harvey Weinstein nogensinde havde forsøgt sig med seksuelle tilnærmelser på hende.

»Mine forældre har også opdraget mig godt,« fastslår hun bestemt.

»Jeg er en god, stærk og modig person, og jeg sværger, at hvis der var sket noget lignende for mig, så ville jeg have taget hælen af min sko og sat den lige igennem hans ansigt. Det ville jeg have gjort.«