Tv-værten Sebastian Klein er forarget. Ikke kun over den måde, hans optræden i tv-programmet 'Nærkontakt' er blevet klippet og redigeret på, men især fordi redigeringen ifølge ham 'bedrager' og 'snyder' seerne.

Tirsdag aften kunne danskerne tænde for fjernsynet og se Kanal 4's tv-program 'Nærkontakt', hvor en række kendte danskere mødes med tre clairvoyante vejledere, der blandt andet skal 'læse dem' og give dem kontakt til en afdød.

En af deltagerne var den populære børnevært Sebastian Klein.

Da han så det færdige resultat glide over skærmen tirsdag aften, var resultatet dog ikke det, han havde forventet. Langt fra. Han mener, programmet er blevet 'klippet sønder og sammen', så alle de clairvoyantes vildskud blev klippet ud, så det kun så ud som om, de ramte rigtigt i programmet.

Onsdag forklarer han til BT, at hans kritik af programmet og programmets redigering ikke handler om ham. Det handler om seerne og om, hvordan de ifølge ham er blevet snydt og bedraget.

»Jeg synes bare ikke, man skal lyve for seerne eller for landets befolkning,« siger den 45-årige tv-vært.

Tidligere onsdag udtalte Kanal 4's programdirektør Anne Garlichs i en mail til BT, at hun ikke troede, nogen kunne være i tvivl om, at Sebastian var kritisk i programmet.

'Det står meget klart hele vejen igennem programmet, at Sebastian ikke tror på det, han oplever i løbet i dagen – det får han også lov til at sige afslutningsvis, hvor de samler op på hele dagen. Vi er derfor både ærgerlige, men også en smule undrende over, at Sebastian sidder tilbage med en anden oplevelse af programmet', skrev hun i mailen.

Men ifølge Sebastian Klein er det slet ikke det, der er problemet.

»Problemet er, at man lyver i programmet. Problemet er, at Kanal 4 får det til at se ud som om, vi har nogle clairvoyante, der faktisk gør noget clairvoyant. Men det gjorde de ikke. Overhovedet ikke,« siger han og fortsætter:

»De (de tre medvirkede clairvoyante medvirkende, red.) var jo vældig flinke og søde, og de skal have lov til at være clairvoyante, og folk skal have lov til at tro på lige det, de vil, men de skød jo til venstre og højre. Og når så alle vildskuddene bliver klippet ud, så er det klart, at de så fremstår som mega-clairvoyante. Hvis jeg nu siger til dig, at du skal gætte på et tal mellem 1 og 10, og jeg så gætter fra start: ’Er det 1, er det 2, er det 3,’ så rammer jeg til sidst. Men hvis man i programmet så klipper alle mine vildskud ud, så virker jeg da pludselig synsk. Og det er det, der er problemet. Det er det, jeg opponerer imod.«

Sebastian Klein.
Sebastian Klein. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Vis mere

Han forklarer, at han meldte sig til programmet, fordi han var nysgerrig, og fordi hans naturvidenskabelige baggrund og interesse gør, at han 'har en skeptisk tilgang til alt, der ikke er bevist eller dokumenteret'.

»Men jeg har et problem med, at man decideret bedrager den danske befolkning. Og det her er et bedrag. Man lyver. Og det må man altså ikke, slet ikke i et program, der er et reportageprogram, som skildrer en virkelighed. Så er man da nødt til at som minimum at vise virkeligheden, som den var. Når man helt ukritisk fjerner alle skævskud fra de clairvoyante, så kommer man til at skildre en virkelighed, som ikke findes,« siger Sebastian Klein.

Især i denne tid, hvor 'fake news' bliver omtalt hyppigt, mener han, at man skal råbe op, så det kan blive bekæmpet. Og det her tv-program er ifølge tv-værten 'fake news'.

»Det er sådan noget her, der er med til at gøre verden til et dummere sted og få os til at tro noget, der ikke er rigtigt. Jeg er godt klar over, der ikke er særlig god underholdning i at vise nogle clairvoyante, der skyder til højre, venstre og i blinde, men når det nu engang var sådan, det foregik, så er man nødt til at forholde sig til det. Så man kan ikke pludselig sige, at man er nødt til at hjælpe de clairvoyante og klippe det, så de ser mere clairvoyante ud i programmet. Tænk, hvis vi gjorde sådan med religion eller politikere. Det går altså ikke. Så nogen bliver nødt til at råbe op, og det gør jeg så nu,« forklarer han.

Han fortæller, at han - da han sagde ja til at medvirke i programmet - havde regnet med, at man i programmet ville 'præsentere virkeligheden'.

»Jeg var godt klar over, at det var et af de - hvad skal vi sige - 'lettere programmer', så jeg tænkte, at det måske ville blive klippet lidt positivt for ikke fuldstændig at slå sine clairvoyante eksperter ned. Men at man i den grad undlader alle de vildskud... Hvis folk så sådan et program - hvis jeg selv så sådan et program - så ville jeg tro: 'Hold da op, der er noget om det'.«

Hans medvirken i programmet får ham dog ikke til at tage forbehold over for andre eller lignende programmer i fremtiden, forklarer han.

»Jeg fortryder ikke noget. Det er ikke mig, der er blevet snydt. Jeg oplevede det jo ske. Det er befolkningen, der er blevet snydt. Fordi man ser det i fjernsynet, og det ser ægte ud. Men det er snyd og bedrag. Det er det, der er forkasteligt,« siger han og slutter:

»Jeg har været med i rigtig mange tv-programmer, og jeg har aldrig oplevet noget lignende. Aldrig. Jeg har aldrig oplevet så stor og grov manipulation før. Og det går ikke. Det gør det bare ikke.«

Flere andre af de medvirkende har også kritiseret programmet - det kan du læse mere om HER.