Lyt til artiklen

Både Jussi Adler-Olsen og Nordisk Film åbner op for at fyre Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares. Det bekræfter både Carl Mørcks ’far’, Jussi Adler-Olsen, samt direktøren for Nordisk Film overfor BT.

Filmselskabet Zentropa, med Peter Aalbæk i spidsen, har skabt tre gigantiske succeser med de tre første Afdeling Q-film, men efter den fjerde film ’Journal 64’ er det guldrandede eventyr slut for Aalbæk og kompagni.

Danmarks største filmselskab Nordisk Film har netop snuppet rettighederne til de næste seks Jussi Adler-bøger om Afdeling Q, og her vil direktøren Henrik Zein ikke garantere, at det bliver med de to skuespillere i hovedrollerne:

Jussi Adler får større indflydelse

»Vi betragter de kommende filmatiseringer som en reboot. Og ligesom man har set med James Bond og andre serier, så kan man sagtens skifte skuespillere ud med respekt for universet,« siger Henrik Zein, der bekræfter, at alt er oppe i luften, når Nordisk overtager rettighederne til Jussi Adler-Olsens bøger om Afdeling Q.

Han fortæller også, at bestsellerforfatteren vil få større indflydelse på de kommende filmatiseringer, end han har haft, da det var Zentropa, der filmede:

Snart færdig med syvende bog

»Vi har ikke talt med andre end Jussi. Og jeg vil hverken be- eller afkræfte, at det bliver Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i hovedrollerne. Vi får i høj grad brug for at trække på Jussi, da han er den eneste, der har viden om den store bue gennem de 10 bind og karakterernes udvikling.«

Jussi Adler-Olsen selv er ved at være færdig med den syvende bog i serien, som forfatteren skriver på i disse dage i hjemmet i Allerød. Han er begejstret for den nye aftale, fordi han får væsentlig mere indflydelse på manuskripterne til de nye historier, når Nordisk Film producerer:

»Det bliver helt sikkert mere i min ånd. Det er hele ideen med at sælge de sidste seks bøger til Nordisk. Vi har haft mange drøftelser, og min indflydelse er dér på en helt anden måde end med Zentropa. Jeg vil blandt andet få lov at kigge over skulderen på manuskripterne,« siger succesforfatteren til BT.

Han har tidligere udtrykt utilfredshed med valget af Nikolaj Lie Kaas som kriminalkommissær Carl Mørck og er åben overfor at droppe dem begge to:

Ser det som et problem

»Ud fra min optik ville det ikke gøre noget, hvis man begyndte fra scratch på alle mulige måder. Jeg kan nok ikke forestille mig at fortsætte med Fares Fares, fordi jeg hele tiden har set hans rolle helt anderledes, end Zentropa har. Han taler ikke svensk, og det harmonerer ikke med de hemmeligheder, jeg kommer til at afsløre om ham senere i serien. Så det ser jeg som et problem.«

Og Nikolaj Lie Kaas?

»Nordisk Film må snakke med Nikolaj Lie Kaas, men det kan blive alle mulige. Vi har mange dygtige skuespillere i Danmark. Det er fuldstændig åbent, og det er ikke nødvendigvis Nikolaj Lie Kaas, der skal spille rollen igen.«

»Med al respekt for dem begge to, så er det dygtige skuespillere, men måske er det ikke de rigtige...,« siger Jussi Adler.

Hos Zentropas Peter Aalbæk er der ingen hard feelings over, at moderfirmaet Nordisk Film har snuppet guldfuglen:

»Jeg glæder mig over, at vi bliver hul-brødre, forstået på den måde, at det er Nordisk, der har fået rettighederne. Så det er ikke noget, jeg græder over.«

»Jeg sidder med et stille smil og tæller de millioner, vi får ind på de fire første film,« siger Peter Aalbæk, der glæder sig til at lave ’Journal 64’, som bliver deres sidste film om Afdeling Q.

Den bliver optaget næste år og får premiere i 2018. Med Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i hovedrollerne.