I videoen herover fra 'Søvngænger' på DR3 kan du se, hvordan Julies søvngængeri tager sig ud.

Så længe hun kan huske, har Julie Rode Nygaard gået i søvne.

Efter 32 år har hun nu besluttet sig for at undersøge sit natteroderi, og derfor har hun opsat et kamera i soveværelset for at filme sin natlige aktivitet, så hun med egne øjne kan se, hvad hun laver i nattemørket.

Optagelserne indvier den 32-årige journalist seerne med i programmet ‘Søvngænger,’ der er aktuelt på DR3.

Her fremgår det, at Julie Rode Nygaard og kæresten Kristian i deres lejlighed har taget foranstaltninger for, at søvngængeren ikke skal komme noget til, når hun typisk flere gange om måneden forlader sengen, mens hun er i dyb søvn.

»Vores seng er bygget op som et plateau med opbevaring nedenunder. Så når jeg rejser mig op, er der risiko for, at balancen ryger, og at jeg rammer vinduet, der er i niveau med sengen, og går igennem. Og det kan jo gå grueligt galt. Så for at jeg ikke skal komme til pludselig at ligge nede i gården, har vi sat gitter op foran vinduet,« siger Julie til BT.

Foto: Privatfoto
Vis mere

Hun fortæller, at der ‘sker noget hver nat,’ men at der oftest er tale om, at hun sidder op og taler i sengen. Til gene for kæresten, der ikke så sjældent får skældud fra den sovende Julie, som lykkeligvis aldrig er kommet til skade som følge af søvngængeriet.

»Alt, hvad jeg kan gøre, når jeg er vågen, kan jeg gøre, når jeg sover. Men jeg har heldigvis ikke været i en situation, hvor jeg er kommet til skade. Jeg har fået at vide, at jeg ikke udfører destruktive handlinger. Det er mest praktiske ting, jeg gør. Jeg har været ude på altanen for at ryste dynen fri for edderkopper, og det kan jo godt gå galt, og hvis jeg synes, jeg med en kniv skal skære brød eller grøntsager, er det jo ikke så smart, men jeg finder ro i, at jeg indtil nu ikke har gjort noget, hvor jeg er kommet noget til,« siger Julie Rode Nygaard.

Ikke en sygdom

I forbindelse med tv-programmet har den 32-årige søvngænger søgt hjælp hos professor og ekspert i søvnsygdomme på Rigshospitalet, Poul Jørgen Jennum.

Men den nedslående melding fra professoren er, at hun skal affinde sig med, at søvngængeri ikke kan kureres.

»Det er ikke en sygdom, men en fysiologisk variation. Det betyder ikke, at vi ikke tager det alvorligt, for det kan være meget plagsomt,« siger Poul Jørgen Jennum til BT og fortsætter:

»Det sker, når hjernen ikke kan finde ud af at holde op med at lave aktivitet. Det er ofte noget, der går i familien, og der er stor arvelighed. Hos dem, der har det, kan der være provokerende faktorer som alkohol, kaffeindtag og søvnmangel. I svære tilfælde giver vi medicin, men den kan ikke stoppe det helt.«

Der findes ikke undersøgelser, der dokumenterer omfanget, men Poul Jørgen Jennum anslår, at 5.000 til 20.000 danskere er søvngængere.

En kropsterapeut har dog hjulpet Julie Rode Nygaard til roligere nætter, fortæller hun.

»Han har fået mig til at indse, at hvis jeg tømmer mit hoved, inden jeg går i seng, så er der en masse bekymringer, jeg ikke tager med ind i søvnen. Jeg går stadig meget i søvne, men nu er jeg ikke sur og frustreret, som har været en stor del af det, der har generet min kæreste,« siger hun.