Jodie Foster, da hun søndag nat dansk tid takkede for sin Golden Globe. Foster fik filmprisens ærespris og benyttede sin takketale til for første gang offentligt at erklære, at hun er homoseksuel.
Jodie Foster, da hun søndag nat dansk tid takkede for sin Golden Globe. Foster fik filmprisens ærespris og benyttede sin takketale til for første gang offentligt at erklære, at hun er homoseksuel. Foto: HANDOUT
For første gang erklærer Hollywood-skuespilleren offentligt, at hun er lesbisk

Da den 50-årige superstjerne Jodie Foster søndag modtog æres-prisen under dette års Golden Globe-prisuddeling, gik hun på scenen for at takke for prisen.

Men det blev ikke den sædvanlige takke-sang til mor, far, instruktører og medspillere, som publikum kom til at høre. Nej, Foster benyttede lejligheden til - for første gang offentligt - at erklære sin homoseksualitet. Det skete i en lang, personlig og til tider uklar tale, som fik stilheden til at dale i salen med de mange prominente kendisser.

Ellen DeGeneres og Anne Heche


golden globe


Fosters seksualitet har i årevis været en offentlig hemmelighed i filmverdenen, ligesom det også har været almindeligt kendt, at hun gennem 14 år dannede par med filmproducer Cydney Bernard. De to gik fra hinanden i 2008 og har i dag to sønner sammen.

Men søndag - natten til søndag - erklærede hun det første gang direkte. Og så blev det ikke så direkte endda.

- Jeg sprang ud allerede for omkring tusind år siden. Tilbage i Stenalderen. Dengang var den en sårbar ung pige, som betroede sig til fortrolige venner, familie, kolleger og så gradvist stolt til alle, der kendte hende og til alle, som hun mødte.

- Men nu får jeg at vide, at alle kendisser åbenbart forventes at afsløre detaljer om deres privatliv ved en pressekonference, en duft og et reality show i primetime, sagde hun blandt andet fra scenen.

Derefter gik Jodie Foster over til at forklare, hvorfor det var så vigtigt for hende at værne om sit privatliv. At hun havde været en offentlig person, siden hun var tre, og at hun havde kæmpet hårdt for at have et normalt privatliv.

Senere blev talen en mere traditionel takketale, men stadig med et meget personligt touch.

- Jeg kan på ingen måde stå her i dag uden at takke mit livs største kærlighed, min heltemodige med-forældre, min eks-partner men livslange sjæle-søster, min fortrolige, min ski-partner, min højre hånd, min elskede bedste ven i 20 år, Cydney Bernard. Tak, Cyd. Jeg er så stolt over vores moderne familie. Vores fantastiske sønner, Charlie and Kit, er årsagen til, at jeg trækker vejret, og de er meningen med mit liv. Og drenge: Hvis I skulle være i tvivl, så gør jeg det her for jeres skyld. This song is for you!

Fosters personlige ven og kollega Mel Gibson fik også en tak fra scenen, og nede i salen sad en måbende Gibson og så ud, som om han havde tabt både øjne, næse og mund.

Se Jodie Fosters takketale HER
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.