En film-krig er brudt ud i Danmark.

Film-instruktør Christian Tafdrup anklager nu en af landets mest magtfulde tv-bosser for at have trukket det økonomiske stik til filmen ‘Frederiks Unge År’, fordi hun ikke vil risikere at sætte tv-stationens forhold til kongehuset over styr.

Sådan lyder den hårde anklage fra filmens instruktør, den 37-årige Christian Tafdrup, der nu giver sin version af sagen, og som i BT fredag retter en skarp kritik af tv-stationens kanalchef, Lotte Lindegaard.

»Lotte Lindegaard vil ikke have TV2s navn på et projekt om kongehuset, fordi TV2 vil bevare de gode relationer, man har til kongehuset, da TV2 også laver dokumentarer og reportager med de kongelige. Det er det argument, jeg har fået fortalt,« siger Christian Tafdrup til BT.

Striden mellem Christian Tafdrup og TV2, som blev omtalt i ugebladet Her & Nu i sidste uge, er opstået fordi, tv-stationen, der tidligere har kastet penge i projektet, ikke vil støtte filmen, der indtil nu har været ca. tre år undervejs, økonomisk.

TV2 afviser kritikken af kanalchefen, parterne er uenige om årsagen til det økonomiske brud, og der udspiller sig nu en åben krig om den omdiskuterede film ‘Frederiks Unge År’, der endnu ikke er indspillet - og som nu hænger i en tynd tråd.

»TV2 har været med hele vejen igennem, det vil sige små tre år, og fiktionschefen Katrine Vogelsang er vild med manuskriptet, og var parat til at støtte det i den sidste fase. Men kanalchefen på TV2, Lotte Lindegaard, har nu stoppet det. Det er, så vidt jeg har fået oplyst, aldrig sket før, at kanalchefen er gået ind og blandet sig i fiktionschefens beslutninger, men det skete i det her tilfælde,« siger Christian Tafdrup.

TV2 oplyser, at ‘den almindelige arbejdsgang vedrørende TV2s biograffilm-støtte er den, at Lotte Lindegaard aldrig deltager i behandlingen af filmprojekter og ikke læser lange og mange filmmanuskripter. Derimod kan hun spørges til råds af TV2 Fiktion i tilfælde, hvor der er tale om ikke-ren fiktion, f.eks. biografi-filmprojekter, fordi sådanne film skal kunne noget særligt, hvis man skal forsvare en samlet filminvestering på måske 15 mio. kr. til en biograffilm i stedet for at klippe et mere traditionelt biografi-program på tv.’

Fiktionschef på TV2, Katrine Vogelsang, afviser, at kanalchefen har taget en beslutning over hendes hoved:

»Det er helt sædvanligt, at jeg inddrager Lotte Lindegaard, når der er tale om projekter, der ikke er ren fiktion - f.eks. biografi-filmprojekter. Og der er ikke uenighed mellem Lotte Lindegaard og mig om, at TV2 ikke skal prioritere at gå ind i ’Frederiks Unge År’. Vi er helt enige om, at det ikke er en TV2-film,« skriver TV2s presseafdeling i en mail til BT på vegne af Katrine Vogelsang.

Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, oplyser til BT, at kongehuset ikke har drøftet filmen med TV2.

»Der har slet ikke været dialog mellem kongehuset og TV2 om det her, og vi kunne aldrig drømme om, at blande os i hverken TV2s programindhold eller programvalg,« siger Lene Balleby.

BT har uden held forsøgt at få en kommentar fra TV2s kanalchef, Lotte Lindegaard.

LÆS HELE HISTORIEN I BT FREDAG OG LÆS
- Alt hvad instruktøren siger
- Hele TV2s forklaring