Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Skuespilleren Iben Hjejle er ved at lade op til sin allerstørste rolle på tv. Hun skal spille detektiven Dicte, som tusinder af danskere og et stort tysk publikum kender fra krimidronningen Elsebeth Egholms krimiromaner.

Der er endelig givet grønt lys for optagelserne, der begynder i Aarhus i maj, og skuespillerholdet og finansieringen af krimiserien, der vil koste 64 millioner kroner, er omsider på plads.

Men selv om tv-optagelserne kommer til at foregå i forfatterinden Elsebeth Egholms baghave, betyder det ikke, at hun bliver en daglig gæst på settet.

- Jeg er ikke særlig involveret, og det er lidt med vilje. Jeg er gået ind i det med åbent sind og har heller ikke siddet med, da skuespilleren Iben Hjejle blev valgt til rollen. Det er svært at sætte et ansigt på, men jeg har fået et meget fint indtryk efter at have set prøveafsnittet og synes, hun er supergod. Det var bare Dicte, siger Elsebeth Egholm.

Iben Hjejle var sidst med i et krimi-drama på tv, da hun spillede betjent i ’Anna Pihl’. Nu glæder hun sig til at smide uniformen og udfylde rollen som den nysgerrige journalist Dicte.

- Jeg ser frem til arbejdet. Jeg glæder mig til at komme hjem til Aarhus, hvor jeg skal være fire dage om ugen resten af året, siger skuespillerinden, der er uddannet på Aarhus Teater.

Med sig på skærmen får Iben Hjejle følgeskab af stærke navne som Lene Maria Christensen og Lærke Winther, mens Dar Salim skal spille rollen som fotografen, der arbejder tæt sammen med Dicte.

Elsebeth Egholm er glad for, at tv-serien bliver til noget. Kulturminister Uffe Elbæk havde ellers smækket låget i til pengekassen for 15 millioner statslige støttekroner, der var bevilget, men fortrød sin beslutning.

- Det har været lidt usikkert, men det er rart, at der kommer noget godt ud af det, også for Aarhus som filmby, siger Elsebeth Egholm, der netop er blevet færdig med en ny krimi, der kommer i foråret.

Her får hendes detektivheltinde hjælp af sin søn i opklaringsarbejdet, og hun er i gang med at samle ideer til en ny roman, hvor mor og søn får et endnu tættere samarbejde.

- Hvis jeg altså får en god ide, siger hun.

Hun har aldrig haft lyst til selv at skrive til tv.

- Filmverdenen er ikke en verden for mig at arbejde i. Jeg har det bedst ved at sidde og nørkle og selv bestemme. Jeg er ikke manuskriptforfatter, men var med på ideudviklingsplanet med ’Den som dræber’. Hun ser positivt på den store interesse, der er fra udenlandsk tv for danske og skandinaviske krimiserier.

- Der er ingen tvivl om, at Stig Larsson og ’Millennium’-bøgerne har været et kæmpe lokomotiv for den store interesse, der i øjeblikket er om den skandinaviske krimi.

Andre læser også