De næste dage bliver de nominerede i BT Awards 2012 præsenteret. I dag ’Årets danske film’

2012 har været et godt dansk filmår. Overraskende godt.

Filmbranchen gjorde det ellers ikke lettere for sig selv. Først sendte de slet ingen danske film i biograferne fra juni til september, og så fik vi efterfølgende hele ni premierer på syv uger, så publikum næsten ikke kunne følge med.

Man kunne med god grund frygte, at de danske film ville kannibalisere hinanden, og det blev da til en vis grad også tilfældet. Men mens enkelte titler stadig slikker deres sår, så runder den samlede omsætning netop i disse dage fire millioner solgte billetter.

Et resultat, der gør filmåret 2012 til det næstbedste i 30 år. BT hylder et flot dansk filmår med følgende fem nomineringer til BT Awards - Årets danske film:

Undskyld jeg forstyrrer

Foto: Thomas Marott
Vis mere

Instr.: Henrik Ruben Genz

Årets allerførste danske film står tilbage som en af de bedste. Efter med stor succes at have arbejdet sammen om den sønderjyske western ’Frygtelig lykkelig’ vendte Henrik Ruben Genz og forfatter Erling Jepsen tilbage med denne surrealistiske og ganske rablende komedie, baseret på Jepsens roman ’Bipersoner’.

Den fabulerende historie centrerer sig om en ung kvinde, der leder efter sin far og ender med at blive hans hund. Men i virkeligheden handler den om alt andet og ingenting, om de bipersoner og overspringshandlinger, vores liv er gjort af. På én gang ligefrem og udspekuleret var ’Undskyld jeg forstyrrer’ en modig, sørgmunter og dejligt uhåndterlig lille sag. Med en klar visuel stil og toppræstationer af blandt andre Nicolas Bro, Sara Hjort og Peter Gantzler.





Den skaldede frisør

Foto: Doane Gregory
Vis mere

Instr.: Susanne Bier

Efter at have pisket os med lidelsesdramaer vendte tilbage med sin første komedie siden ’Den eneste ene’. Og gensynet var glædeligt.

Altid fremragende Trine Dyrholm strålede som titlens kræftramte frisør, der finder kærligheden, hvor hun mindst venter det. Og var ikke mindre overbevisende som den sårede rigmand, der lader sit hoved fordreje.

var let og fjollet, men den var det med oprejst pande, masser af kærlighed og et lille stænk bitter lemon fra de mange citrontræer i de toscanske omgivelser. I en tid, hvor langt de fleste komedier kommer fra stand-uppere og sigter under bæltestedet, var det en udelt fornøjelse at se en ægte romantisk af slagsen, skabt af en filmmager med styr på håndværket.





En kongelig affære

Foto: Jiri Hanzn
Vis mere

Instr.: Nikolaj Arcel

Dansk film har blandede erfaringer med historiske dramaer, og man kunne da også godt have frygtet, at der ville gå ’Gøngehøvdingen’ og pudderkvast i ’En kongelig affære’. Men intet kunne være mere forkert.

Med historien om den mere end almindeligt farlige affære mellem Christian VIIs livlæge Struensee og den unge dronning Caroline Mathilde, skabte Nikolaj Arcel et . Ikke et parykhår sad forkert i det detaljerige og præcise trekantsdrama, der fornemt balancerede de reformatoriske tanker med de romantiske følelser.

Teaterskoleeleven Mikkel Boe Følsgaard var forrygende som den forrykte konge, og havde en af sine allerbedste roller som Struensee, hvilket siger ikke så lidt. .





Kapringen

Foto: Magnus Nordenhof Jønck
Vis mere

Instr.: Tobias Lindholm

Tobias Lindholm er af den amerikanske filmbranches toneangivende blad, Variety, blevet udnævnt som en af ti unge internationale instruktører, det er værd at holde særligt øje med. Med god grund, for ’’, Lindholms første film på egne ben, er et usædvanlig sikkert og selvstændigt værk.

En gidselforhandling er i bund og grund en fastlåst affære, men Lindholm formåede at skildre historien om kapringen af et dansk fragtskib i Adenbugten med både dokumentarisk præcision og dramatisk swung, så resultatet blev en nervepirrende thriller.

Godt suppleret af fremragende spil fra som skibets kidnappede kok, og Søren Malling som den ikke mindre udsatte reder. Årets store overraskelse.





Hvidsten Gruppen

Instr.: Anne-Grethe Bjarup Riis

’Hvidsten Gruppen’ malede med den brede pensel, men resultatet taler for sig selv. Med 764.000 solgte billetter blev historien om den kronjyske modstandsgruppe årets største sællert.

Foto: Lars Høgsted
Vis mere

tog springet fra skuespiller til instruktør og ramte en særlig dansk selvforståelse i beretningen om krofatter Marius Fiil, der helt uden heroiske illusioner tog kampen op mod besættelsesmagten, fordi det nu engang ’er bedst at være herre i eget hus’.

Med op mod 70 medvirkende blev ’’ et stykke levendegjort danmarkshistorie om den jævne mands oplevelse af besættelsen. Og selv om der til tider blev smurt tykt på fra følelsespaletten, skabte filmen en næsten Korsbæk’sk ånd over den lille flække ved Hvidsten Kro - hvor de i øvrigt stadig serverer en knagende god æggekage.


   

Synes du, der mangler en film? Deltag i debatten.