Succes- og kultfilmen fra 90erne med Ewan McGregor i hovedrollen får en efterfølger med de samme fire i hovedrollerne.

Han fik sit absolutte gennembrud som en desperat heroinmisbruger i den britiske dramakomedie ’Trainspotting’ fra 1996. Her godt 20 år senere er den skotske stjerneskuespiller Ewan McGregor igen aktuel i opfølgeren ‘T2 - Trainspotting’, som får premiere i Danmark til næste år.

Og danske fans kan godt begynde at glæde sig, fordi den nye film er med de samme skuespillere som dengang i 90erne. Selv om håret er grånet, og fugerne i ansigtet er blevet dybere, så er det lykkedes producenterne at overtale Ewan McGregor, Johnny Lee Miller, Robert Carlyle og Ewen Bremner til en ny tørn. Firebanden havde nemlig hovedrollerne i den første film og udgjorde en gruppe af misbrugskammerater, der hang sammen i tykt og tyndt.

’T2 - Trainspotting’ er en fortsættelse til 1’eren, hvor Mark Renton, spillet af Ewan McGregor, vender tilbage til en forstad til Edinburgh, hvor han altid har følt sig hjemme. Her tager vennerne med længsel imod ham efter 20 år, hvor de ikke har set hinanden.

I den første film opleves narkomiljøet i Edinburg gennem Rentons øjne, og ’Trainspotting’ fra 1996 opnåede kultstatus for en generation af unge mennesker, fordi den – uden at dømme – viste et råt ungdomsliv på livets skyggeside, mener filmekspert og lektor Peter Schepelern fra Film- og medievidenskab på Københavns Universitet.

90ernes ungdomskultur

»Jeg tror, at alle, der var unge i 90erne, kender filmen. Den blev kult, fordi den fremstiller stofmisbrugere på en fair og afbalanceret måde, uden at den glorificerer dem. Derudover rammer filmen ned i MTV-universet, som prægede ungdomskulturen i 90erne,« siger Peter Schepelern.

Scenen, hvor hovedpersonen Mark Renton springer på hovedet ned i et møgbeskidt lokum og kommer op igen med en juvel i hånden, opsummerer filmens budskab meget godt, lyder det fra filmkenderen.

»Uanset hvor meget møg stofmisbrugere må stå igennem, er der noget godt på den anden side, hvis bare man kæmper. Det, tror jeg også, er filmens budskab,« siger Peter Schepelern.

Den hårdkogte ungdomskultur med stofmisbrug og kriminalitet er også blevet portrætteret på det danske lærred. Senest med Ole Christian Madsens film ’Nordkraft’ fra 2005, der i grove træk minder om ’Trainspotting’, da den ifølge Peter Schepelern også viser stofmisbrugers hverdag, der til tider kan være en kamp for bare at overleve.

Populært soundtrack

Det var ikke bare filmen, der opnåede kultstatus i 1990erne. Også filmens soundtrack blev populært, og den placerede sig helt i toppen på listen over de bedste filmsoundtracks nogensinde. Det amerikanske magasin Entertainment Weekly har således soundtracket på en 17. plads på sin top 100-liste.

Det er legendariske kunstnere som Iggy Pop (’Lust for life’), Blur og Pulp, som bl.a. leverer musikken.

’T2 - Trainspotting’ bliver instrueret af Danny Boyle, der også svang taktstokken under den første film. Den ventes at ramme de danske biografer den 2. marts 2017.

Hovedpersonerne – hvad blev der af dem?

Hvad blev der af Ewan McGregor og de andre skuespillere fra ’Trainspotting’, da filmen var færdigindspillet i 1996. Her kan du læse, hvordan det gik dem efter succesen i 90erne.

Ewan McGregor

45-årige Ewan McGregor slog for alvor igennem med hovedrollen som Mark Renton i ’Trainspotting’. Siden hen har han haft et hav af roller i store Hollywood-film, hvor et af højdepunkterne var rollen som Obi Wan Kenobi i Star Wars-serien.

Han har også spillet over for Nicole Kidman i musicalfilmen ’Moulin Rouge’ fra 2001 og medvirket i ’Engle og Dæmoner’ fra 2009.

Johnny Lee Miller

Foto: Scanpix Denmark
Vis mere

Spillede Simon ‘Sick Boy’ Williamson I ‘Trainspotting’. 43-årige Johnny Lee Miller har ikke oplevet den samme succes som Ewan McGregor på den helt store scene i Hollywood, men han har alligevel høstet anerkendelse for sit skuespiltalent.

I 2006 var han således nomineret i kategorien ’bedste skuespiller’ i den anerkendte filmprisuddeling London Film Critics Circle for sin hovedrolle i filmen ’The Flying Scotsman’.

Johnny Lee Miller var gift med Angelina Jolie fra 1996 til 1999.

Robert Carlyle

Foto: Scanpix Denmark
Vis mere

Den i dag 55-årige skotte Robert Carlyle spillede i ’Trainspotting’ den psykopatiske Francis Begbie, der var en del af kliken med Mark Renton og Simon Williamson.

Siden succesen for 20 år siden har Robert Carlyle haft en karriere, hvor han bl.a. medvirket i en reklame for Johnny Walker-whisky.

Størst succes fik han i filmen ’The Full Monty’, hvor en gruppe stålarbejdere begynder at strippe sammen.

Ewen Bremner

Foto: Scanpix Denmark
Vis mere

44-årige Ewen Bremner gav den som Daniel ’Spud’ Murphy i ’Trainspotting’. Derefter har den stået på adskillige roller i britiske film, men han kan også prale med at have haft en birolle i blockbuster-succesen ’Pearl Harbour’.

Hvad de færreste nok er klar over, har han også haft en gæsteoptræden i et afsnit i den danske sitcom ’Langt fra Las Vegas’ og senere i den danske film ’Skagerrak’ fra 2003.