Tilbage i 2004 samlede TV 2 Zulu 16 unge mænd, der havde det til fælles, at fodbold lå meget fjernt fra deres natur. Med streg under meget.

Derfor skulle de selvfølgelig oplæres i at spille fodbold. Gennem tre sæsoner fra 2004-2006 blev drengene – med udskiftninger undervejs – testet på fodboldbanen under vejledning af den tidligere landsholdsangriber Mark Strudal.

FC Zulu blev hurtigt folkeeje, hvilket tydeligst kom til udtryk, da de spillede mod den svenske pendant til FC Zulu, kaldet FC Z. Her blev det til en storsejr på 6-0. Programmets succes gjorde også, at konceptet blev solgt til udlandet, mens FC Zulu selv blev nomineret til en Emmy.

12 år er gået siden FC Zulu først så dagens lys, og drengene holder sammen endnu med en årlig fest hos træner Strudal. BT har forsøgt at komme i kontakt med de spillere, der udgjorde programmets første sæson, for at finde ud af, hvad de laver i dag - og om de stadig spiller fodbold.

Claus Raasted

Foto: John-Paul Bichard
Vis mere

Tilbage i 2004 blev Claus Raasted hurtigt ankermanden på FC Zulu, både i rollen som målmand og som anfører. Det med roller ligger heller ikke helt fjernt. Allerede dengang var Claus Raasted professionel rollespiller, og siden da har det taget til.

Da BT fanger Claus Raasted, svarer han fra sit hotelværelse i Abu Dhabi, hvor han er nede for at lave rollespil med sit rollespilsfirma, Dziobak Larp Studios, der er verdens største.

»Om to uger skal jeg til Hollywood og holde foredrag for Disney, og næste år står den på vanvittige projekter hele året igennem. Det er ret meget både hobby og arbejde i ét,« siger Claus Raasted.

Til gengæld indrømmer han, at fodbold ingen rolle spiller i hans liv. Det bliver kun til et par kampe i tv, når der er EM- og VM-slutrunder.

Lars Paludan-Müller

Foto: Privat
Vis mere

Som senere anfører for FC Zulu var Lars Paludan-Müller en lederskikkelse på holdet. Han stod også for kommunikationen mellem spillerne og produktionsselskabet, da programmerne stod på, og lederegenskaberne ses også i hans nuværende arbejdsliv.

I dag arbejder ’Müller’ som faglig chef i sundhedsvirksomheden Prescriba, hvor han også fungerer som psykolog. Derudover er hans selvstændig med firmaet Capacity Mind, der rådgiver inden for videnskabsbaserede løsninger. Det er også i arbejdslivet, at fodbolden tydeligst spiller en rolle.

»Træningen og grundforståelsen af samspillet bruger jeg både personligt og organisatorisk. Organiseringen af arbejde kan fx forstås som zoneopdækning, hvor hver medarbejder (spiller) udfylder sin rolle, men samtidigt med at man ved, hvornår en kollega (medspiller) bør tage over. Fodbolden har desuden lært mig meget om mine styrker og evner til at skabe samarbejde, forhold som jeg aktivt bruger i dag.«

Mikkel Erichsen

Foto: Privat
Vis mere

Mikkel Erichsen er en af de Zulu-nørder, der virkelig har taget fodbolden til sig. Udover at spille på KBs 10. hold, har han siden 2006 haft sæsonkort til Parken, mens han også har rejst en del rundt i Europa for at følge FC København. Og så er han aktiv i fanklubben.

»Jeg repræsenterer FCKs Fanklub i en større, international fodboldturnering, Eurofanz, hver sommer i Ukraine. Vi vandt endda en bronzemedalje i 2015,« fortæller Mikkel Erichsen.

Tilbage i 2004 arbejdede han i teknisk support hos teleselskabet Orange, mens han i dag er Transmission Desing og Operation Engineer hos 3.

Isaack Rasmussen

Foto: GribGrab Danmark
Vis mere

Isaack Rasmussen arbejder i dag som programmør, hvilket han også gjorde under optagelserne, men i dag er det på fuld tid. Hobbyerne er cyklecross, lækker madlavning og Netflix, mens fodbolden fyldte mere og mere, efter programmerne stoppede.

»Årene efter FC Zulu gik jeg meget op i fodbold og nørdede det utrolig meget. Jeg spillede på firmahold og spillede både udendørs- og indendørsfodbold i fritiden, mens jeg også var til mange topkampe i både ind- og udland. Jeg var nærmest allergisk over for fodbold før FC Zulu. I dag kan jeg stadig godt nyde en god fodboldkamp i tv med venner og en øl, selvom det sker sjældnere.«

Morten Rudkjær Schrøder

Siden 2004 er Morten Rudkjær Schrøder blevet gift og har fået to børn. Han hverken ser eller spiller fodbold længere.

Simon Emil Ammitzbøl

Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Som folketingskandidat for Radikale Venstre, blev Simon Emil Ammitzbøl landskendt som ’pivskiden’ på FC Zulu. Bange for bolden, kunne ikke strække ud, lavede elendige armbøjninger.

I dag er han hos Liberal Alliance, hvor han er partiets kronprins efter partiets formand, Anders Samuelsen, mens han i dag besidder embedet som økonomi- og indenrigsminister. Han ser tilbage på FC Zulu dagene med stor glæde.

»Det var en stor oplevelse. Det var særligt det der med at prøve kræfter med noget, man var virkelig dårlig til. Der er en tendens til, at man kun kaster sig over ting, man rent faktisk kan finde ud af. Men jeg er stadigvæk bange for bolden,« sagde Simon Emil Ammitbøl til TV 2 da Folketinget gik på sommerferie i juni.

Thomas Rivière

Foto: Privat
Vis mere

Selvom kontakten bliver holdt ved lige ved et par af de andre Zulu-drenge, så har fodbold været et lukket kapitel for Thomas Rivière – faktisk lige siden programmerne stoppede.

»Jeg ejer en flad fodbold og kan stadig huske fodboldreglerne og deltage i en fodboldsnak. Men jeg kan også kvalificeret udtale mig om, hvorfor fodbold ikke er noget for mig, og jeg har ikke været på græs siden FC Zulu-kampene,« fortæller Thomas Rivière.

I dag har han kombineret interesser inden for computer og menneskelig biologi til sit arbejdsliv, hvor han er partner i Kube Data. De leverer løsninger inden for biometri, sagsbehandling og borgerselvbetjening.

Morten Eggers

Da programmerne startede i 2004, var Morten Eggers netop startet på lærerseminariet, da han var gået kold i studiet som civilingeniør. Fodbolden skubbede studiet i baggrunden i starten, men han færdiggjorde det og arbejder i dag på Byplanvejens Skole i Aalborg.

Idræt og fodbolden er stille og roligt forsvundet ud af hverdagen, da hans to børn giver ham rigeligt med motion - efter eget udsagn. Til gengæld viser han stolt fortidens gule Zulu-trøje frem et par gange om året.

»Jeg kan godt lide at se landskamp, internationale kampe og Superligaen. Og så udmærker jeg mig som komisk indslag på skolens firmafodboldhold og bærer stolt den gule trøje, når lærerne hvert år spiller mod de afgående niendeklasser.«

Michael Ulrik Stobbe

FC Zulus offensive åbenbaring blev landskendt og elsket for sin tonsende fighter-stil. ’Stobbe’ studerede jura under optagelserne og er i øjeblikket jobsøgende jurist.

Fodbold var ikke helt fremmet for Stobbe, da han startede på FC Zulu. ’Man kan næsten ikke undgå, at fodbold fylder en smule i din hverdag, når man ser nyheder dagligt’, mener han, mens han også fulgte med, når landsholdet spillede. Selvom det ikke er et must for ham, kan han sagtens nyde en fodboldkamp i dag. Men det skal gå fremad.

»Jeg er ikke så glad for forsvarsorienteret fodbold, skønt det har vundet pokaler og mesterskaber. For eksempel i England med Kasper Schmeichels klub (Leicester, red.) og til EM i 2004, hvor Grækenland vandt. Var de ikke også lidt kedelige, portugiserne, ved det senest overståede EM?« spørger Stobbe.

Jan Farberov

Foto: Privat
Vis mere

Fra et studie til civilingeniør er Jan Farberov i dag selvstændig it-konsulent, hvor han hjælper sine kunder med grafiske og tekniske løsninger. Derudover udfolder han især sit kreative gen ved hjælp af møbelsnedkeri og 3D-printning, mens en del timer også går som frivillig på 1. Verdenskrigs-museet Mosede Fort.

Motionsmæssigt bliver det til godt 100 kilometer cykling om ugen, mens fodbolden ikke længere er en del af hverdagen. Det bliver til et par gange om året med nevøerne.

»Jeg prøver at lære dem, at indersidesparket er det mest præcise spark i modsætning til tåhylereren,« fortæller Jan Farberov.

Daniel Szylit

Foto: Privat
Vis mere

Efter Zulu-programmerne blev Daniel Szylit uddannet erhvervsrådgiver, men har siden da skiftet totalt karrierespor. Han er i dag indehaver af BAR’ DJUS, der sælger friskpresset juice til events og i de varme måneder på Kødbyens Mad og Marked på Vesterbro. I øjeblikket arbejder han på at lave en aftale med Brøndby IF, hvor Mark Strudal er træner, om at levere juice til dem.

Fodboldstøvlerne er blevet lagt på hylden, da han fik for mange fiberspringninger af ikke at varme op på firma- eller Serie 6-holdet. Til gengæld har FC Zulu givet ham et venskab for livet.

»Jeg ses stadig med Isaack, der er gået hen og blevet min ’tvillingebror’. Jeg har et billede af ham på mit kontor, hvor han holder om mig,« siger Daniel Szylit, der kort før jul blev far til sit første barn. Derudover ses han med flere Zulu-drenge privat.

Claus Hjelm

Foto: Privat
Vis mere

Da Claus Hjelm så beskrivelsen på de personer, Zulu søgte til et nyt tv-program, fornemmede han, at han passede meget godt på efterspørgslen. En ægte fodbold-hader. Det er han i og for sig stadigvæk – i hvert fald når det drejer sig om det professionelle.

»Jeg synes stadig, at topfodbold er lige så kedeligt i dag, som jeg gjorde dengang. Jeg blev aldrig selv den gode fodboldspiller, men det hænder, at jeg spiller lidt fodbold, da jeg er formand for PAN Fodbold (klub under Pan Idræt, der har fokus på seksuel mangfoldighed og kønsdiversitet, red.),« siger Claus Hjelm.

Claus Hjelm er uddannet svagstrømsingeniør og arbejder i dag hos den maritime afdeling i Forsvarsministeriets materiel- og indkøbsstyrelse, hvor han beskæftiger sig med udstyret til skibene i Søværnet. Det er han lidt nørdet omkring, erkender han.

Jonas Flensbak

Foto: Privat
Vis mere

Efter lige at være flyttet til København meldte Jonas Flensbak sig til projekt FC Zulu. Delvist for at komme i form og delvist for at få noget ud af en ellers kedelig sommerferie ved siden af datalogistudiet.

I dag arbejder han som IT-konsulent. Ikke overraskende, mener han, når hobbyen også drejer sig om computere. Til gengæld har han for nyligt besøgt Parken for første gang i 12 år.

»Jeg var inde at se FCK spille Champions League, hvilket var første gang, jeg var i Parken, siden jeg selv spillede derinde. Men selvom det var hyggeligt, er min interesse for fodbold virkelig på et lavt plan,« forklarer han.

Mark Strudal

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Træner Strudal havde hænderne fuld gennem de tre sæsoner, programmet stod på. Uden at genere nogen kan man sagtens sige, at Strudal siden da har fået bedre materiale at arbejde med.

Således blev han ansat først i FC Nordsjælland, hvor han først var U19-træner og efterfølgende blev angrebstræner på klubbens førstehold. Samme titel bærer han i dag, hvor han dog er rykket længere sydpå til Brøndby IF.

»Det betød rigtig meget for mig at få testet mig selv af som menneske, person og træner. Men det betyder lige så meget for mig at se, hvor glade spillerne blev, og de resultater, vi opnåede sammen. Det betyder også meget at se, hvor godt de har klaret sig sidenhen, og hvordan de har udviklet sig. Det synes jeg er helt fænomenalt. Det er lidt mine drenge,« siger Mark Strudal.

Det er også derfor, at Mark Strudal har besluttet at holde en fest hver sommer for samtlige spillere, der har båret den gule FC Zulu-trøje. Det kan du se billeder af herunder.

BT har uden held fået svar fra Christian Gydesen, Bo Bendtsen og Martin Kjærulff Nielsen, der alle var en del af den første sæson. På det første herunder kan man i øvrigt se 'Stobbe' (nummer tre fra højre) og Morten Eggers (nummer fem fra højre).

Foto: Privat
Vis mere

Foto: Privat
Vis mere

FC Zulu til Zulu Awards i 2004.
FC Zulu til Zulu Awards i 2004. Foto: Jeppe Carlsen
Vis mere