Lyt til artiklen

Danske Nicolaj Arcel har instrueret storfilmen 'The Dark Tower', der har filmstjernerne Matthew McConaughey og Idris Alba i hovedrollerne.

Filmen, der er baseret på Stephen Kings bogserie af samme navn fra 1991-2012, har endnu ikke haft dansk premiere. Men på trods af de to store stjerner samt et budget på omkring 380 millioner danske kroner, så har de udenlandske anmeldere mildest talt modtaget filmen negativt.

Men det er der en god årsag til, mener Nikolaj Arcel, der har gæstet Go'morgen Danmark.

»Vi har lavet én stor fejltagelse. Filmen er et sammenkog af virkelig mange romaner. Der er otte bind i serien, og det sammenkog var et stort sats. Enten køber fansene af bøgerne den, eller så køber de den ikke, og der er virkelig mange, som bare ikke køber den,« siger han.

Den 44-årige instruktør mener, at fans af bogserien begår en fejltagelse, når de ser filmen, hvis de sammenligner den med bøgerne. For det er en helt anden historie, som han har valgt at fortælle.

Nikolaj Arcel, dansk filminstruktør, som er aktuel med filmen The Dark Tower.
Nikolaj Arcel, dansk filminstruktør, som er aktuel med filmen The Dark Tower. Foto: Thomas Lekfeldt
Vis mere

Arcel, der blandt andet har stået bag kameraet på danske succeser som 'Kongekabale' og 'En kongelig affære', fortæller, at forfatteren Stephen King har været en stor støtte under hele processen. Og at han har været tilfreds med filmen, hvorfor kritikken ikke rammer lige så hårdt.

Men det er også hårde ord, som 'The Dark Tower' har fået med på vejen. Eksempelvis skrev britiske Metros anmelder:

'Efter ti års udvikling er Kings hjertebarn ("The Dark Tower"-serien, red.) en billig franchisestarter med dårlige effekter, mørk belysning for at skjule grimme scener og verdens første glimt af, hvordan Matthew McConaughey ser ud, når han keder sig,' har Metro tidligere skrevet.

I filmen følger man helten Roland (spillet af Elba, red), der er en blanding af en sherif, ridder og munk. Han jagter skurken, "manden i sort", gennem flere dimensioner for at redde resterne af en på alle måder korrumperet verden.

Velansete the Guardian gav kun filmen to stjerner, og mediet The Wrap er heller ikke imponeret:

'Den 95 minutter lange kulmination på års indsats for at bringe "The Dark Tower" til det store lærred er en komplet katastrofe. En slap, kun lige sammenhængende skal af en film.'

Filmen får dansk premiere 17. august.