Filmanmeldelse: 'Stumper og stykker'

Teater-instruktør Rufus Norris’ prisbelønnede debut-film er en blanding af de to ting, englænderne bare er bedst til. Vittig feel-good historie med skæve karakterer og feel-bad forstads-drama fyldt med køkkenvask-realisme og skæve karakterer i bedste Ken Loach/Mike Leigh-tradition.

Vi møder den kvikke og generøse 11-årige diabetiker Skunk og følger hendes forhold til sin far, hendes lærer, sine naboer, sin sygdom og til skoledrengen Dillon.

Skunk bor sammen med sin advokat-far (godt og sikkert spillet af Tim Roth) og storebror i Nordlondon på en villavej der er alt andet end stille.

De nærmeste familier på vejen består af Oswald-familien - kvarterets skræk af en dominerende enlig far, hvis tre døtres groteske opførsel nok mere har brug for vejledning end faderens eftergivenhed og dyriske forsvar af pigerne.

Emotionel og ustabil
I familien i huset overfor er den lidt tilbagestående, emotionelle og ustabile Rick (eminent spillet af Robert Emms), som Skunk ser som sin ven. Han bliver i begyndelsen af filmen beskyldt for seksuelle tilnærmelser af én af de føromtalte Oswald-piger og oplever et traumatisk forløb som får ham til at isolerer sig endnu mere.

Filmen er en fin og rå fortælling om at miste barndommens uskyld (Skunk erfarer, at hendes far og bror er seksuelle væsener), om den første forelskelse, venskab, savn, crush på læreren (spillet af Cillian Murphy), og det at miste og komme videre efter traumatiske oplevelser.

En ny stjerne er født
Den har til tider en drømmeagtig kvalitet - er fyldt med farverige og kontrastfyldte karakterer, hvor debutanten Eloise Laurence brager igennem som pigen Skunk. En ny stjerne er født.

Historien er baseret på Daniel Clays roman af samme navn, meget inspireret af Nelle Harper Lees ’Dræb ikke en sangfugl’.
Blur-forsangeren Damon Albarn står for musikken.

Alt i alt en tankevækkende og bevægende biografoplevelse.

5 Stjerner
'Stumper og stykker'
England, 2012
Instruktør: Rufus Norris
Originaltitel: 'Broken'

Premiere i udvalgte biografer

Se trailer her: