"Hævnen" er en pragtfuld film af Susanne Bier

AF BIRGITTE GRUE

Hun kan bare det dér med de store følelser: ingen dansk filminstruktør kan som Susanne Bier bruge hele paletten og smøre tykt på – uden at resultatet bliver skingert og banalt. Hun beviste det med ”Efter brylluppet” og ”Brødre” og gør det igen i ”Hævnen”, der – lige som de to forrige – er blevet til i et træfsikkert manuskript-samarbejde med Anders Thomas Jensen…det nærmest råber på en amerikanske remake!

”Hævnen” er vellykket på mere end ét plan: den er både et knugende og intenst melodrama og en elementær spændingsfilm om det gode og det onde, om vrede, der bliver til hævn – og om der er nogen mening i at vende den anden kind til, når man møder ondskaben.

To danske familiers tilværelse krydser hinanden i en handling, der griber os og bevæger – dog af og til på grænsen til det udspekulerede!

Fortællingen er et ude-og-hjemme drama, hvor scenerne skifter mellem et telthospital i Afrika og den tilsyneladende idyl i en sydfynsk provinsby.

I den trøstesløse, afrikanske flygtningelejr kæmper den blide, gode læge, Anton (Mikael Persbrandt) hver dag for at redde liv, bl.a. på ofrene for en ond krigsherres hobby: at vædde om fosteret er han eller hun - og skære de gravide kvinder levende op. Samtidigt, hjemme i Danmark, er Antons 10-årige søn, Elias, også oppe imod ondskab – af den slags som skolebørn terroriserer hinanden med.

”Hævnen” er en film med mange lag. Om ensomhed, fortvivlelse, sorg og hævn – vredens dystre søster. Den udspiller sig i to gange verdener – først i vores, den såkaldt civiliserede, oppe imod en brutal afrikansk. Og i anden omgang i børns verden – den der er så langt mere fjern fra de voksnes, end de tror.

I børnenes barske verden møder vi det venskab, der udvikle sig - med katastrofale følger – mellem Elias og skolens nye dreng, den sammenbidte Christian. Han imponerer Elias ved at vise ham, at hvis bare man slår hårdt nok første gang, så får man fred for bøllerne! Christian og Elias spilles fantastisk af debutanterne William Jøhnk Nielsen og Markus Rygaard.

I voksen-verdenen er fokus på Elias’ forældres indefrosne parforhold: for blide Anton og bitte Marianne elsker fortsat hinanden, selv om han har været utro og de er separerede.

Trine Dyrholm gør rollen som Marianne meget større, end den er… hun bliver bedre og bedre. Og som hendes læge-mand er Mikael Persbrandt fuldkommen vidunderlig. Med udstråling som George Clooney – uden chokoladeovertrækket! – fylder han lærredet som det retskafne menneske. På sine korte ophold i Danmark forsøger Anton at demonstrere for Elias, at vold er den svages våben. Hvordan DET går? Se selv filmen!

”Hævnen”. Dansk. Instruktion: Susanne Bier. Premiere over hele landet.