I aftes måtte seerne tage en chokerende afsked med Hannah i ’Arvingerne’ på DR1.

Hun døde ved et uheld med en snescooter under den miljøaktion, som hun og hendes unge kunstnerkreds havde igangsat i Grønland. Hendes død bliver i den grad omdrejningspunkt for resten af tredje og sidste del af serien.

Forfatteren Maya Ilsøe græd selv, da hun så optagelserne fra Grønland.

»Ja, det er barsk. ’Arvingerne’ er ligesom alt andet drama en Maggi-terning af livet. Døden er en del af vores liv. Men det var anderledes, da Veronika døde. Det er mere naturligt, end når et ungt menneske dør. Det er ubarmhjertigt,« siger Maya Ilsøe og tilføjer:

Næste generation

»Hannahs død er omdrejningspunktet i tredje sæson af ’Arvingerne’ – hvad vil vigive videre til næste generation? Og efterlever vi selv vores dybeste værdier? Hannahs død forandrer alt. Hannahs død er et uheld. De unge har selv udsat sig for en risiko, men alligevel er det ubærligt.«

’Arvingerne’ har været børn af nogen, nu er de selv forældre og forældreløse. Veronika og Thomas er døde. Nu prøver næste generation at råbe ’Arvingerne’ og alle os andre op, men ingen hører efter. De har alle deres egne agendaer.

Gro vil have sin kunst ud over alle grænser, Frederik synes, at det er noget åndsforladt møg samt at Hannah skulle have taget en universitetsuddannelse og fået et ordentligt job. Solveig føler, hun har svigtet som forælder og tilskriver det skilsmissen, at Hannah blev så destruktiv,« siger Maya Ilsøe.

Hannah blev spillet af Karla Løkke, der begyndte sin unge skuespilkarriere allerede som 11-årig i rollen som nissen Lyda i DRs julekalender ’Pagten’, der også erskrevet afMaya Ilsøe.

»Det var fantastisk at opleve Grønland. Det er helt anderledes end andre steder, jeg har været. Det er noget helt unikt. Bare Nuuk var helt vildt. Der er noget natur,som man ikke kan finde andre steder,« fortæller Karla Løkke, der blev helt god til at køre snescooter.

Enig i Hannahs kamp

At karakteren Hannah skal forlade tv-serien efter andet afsnit i denne sæson, havde ingen rigtig set komme.

»Hannah havde sit at kæmpe med – en familie, der ikke har det let. At hun blev kunstner, undrer mig ikke. Hun har set op til Veronika og Gro. Hun havde det i blodet. I Hannah var der noget ungt og viljestærkt og en tro på det bedre. Det handlede om miljø og unge mennesker, der kæmper for deres egen fremtid. Kæmper mod nogle store. Hun ville gå langt for det, brændte for det, prøvede at åbne folks øjne,« siger Karla Løkke og fortsætter:

»Jeg kan sagtens følge Hannah. Jeg er enig i hendes kamp. Der skal gøres noget ved miljøet, og det skal være nu. Det er vigtigt, at alle er klar over det. Også menneskermed magt, der kan gøre en forskel – de er nødt til at blive enige.«

Karla Løkke kommer fra København, går i 3.g på en teaterlinje, bor hjemme og bliver færdig til sommer. Arbejdet med tv har givet blod på tanden til at blive skuespiller, så næste step er at søge ind på en teaterskole, når studentereksamen er i hus.

Og til dem, der også græd i aftes, da Hannah døde, har Maya Ilsøe et lille plaster på såret:

»Der er en masse lys og håb. Døden kan bringe meget lys og håb med sig. Hannah døde for det, hun troede på.«