Her er det skuespillerne Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl i rollene som PET-agent Mathias Borch og vicepolitikommisær Sarah Lund.
Her er det skuespillerne Nikolaj Lie Kaas og Sofie Gråbøl i rollene som PET-agent Mathias Borch og vicepolitikommisær Sarah Lund. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Er du vimmer, hvor kan man få mange oplysninger på en time uden at blive spor klogere.

Efter afsnit syv i ’Forbrydelsen II’ pegede alt på, at Lunds makker Strange var morderen, selv om det skreg mod al logik. Så tidligt vil man ikke gennemskues her i finaleomgangen, så søndag aften blev vi tæppebombet med nye hovsa-spor, der bragte praktisk talt hele persongalleriet i forbindelse med mordet på Louise Jelsby.

Pludselig har hele verden øjensynligt kørt gennem Gudbjerghavn i sorte biler, den dag Louise forsvandt, men sjovt nok har ingen fundet det værd at nævne før. Og det slutter ikke her, for hvem som helst kan have kørt i ministerbilen, og hvem ved om vor lille ven fra autoværkstedet nu også har fået skrevet alle nummerpladerne ned? Måske var en vis Borch fra PET med for at passe på statsministeren. Og så videre og så videre.

Det kunne være så hamrende spændende, hvis det ikke var blevet så inderligt ligegyldigt. For i bestræbelserne på at holde spændingen intakt og mulighederne åbne, synes det nu helt tilfældigt, hvem flaskehalsen skal ende med at pege på.

Og det gør det ikke mere troværdigt, at alt bliver så komprimeret i seriens tidsramme, hvor hvert afsnit dækker et døgn. Tanken er, at det skulle lægge pres på Lund og give fart til hendes handlinger, men det nærmer sig det parodiske, hvad der kan ske på 24 timer.

Ikke mindst i det politiske liv, hvor statsministeren, der i går ville trække sig, i dag overlevede et mistillidsvotum og ti minutter efter stod stærkere end nogensinde i partikredsene. Alt imens Rosa Lebech vandrer ud og ind og laver alliancer frem og tilbage og frem igen. Hendes politiske bagland må være mere frustrerede end vælgerne i SF.

Lund kom på Christiansborg. Det gamle mord, kidnapningen og den politiske historie trækker nu endelig alle i samme retning frem mod den store finale. Men troværdigheden står ikke til at redde.

Og så har vi endda ikke engang nævnt den helt tryllekunstneragtige åbning, hvor vores gerningsmand bliver skudt og såret for præcis otte sekunder efter at være sporløst forsvundet. Til fods.

Forbrydelsen III (7:10), DR1 søndag, 3 ud af 6 stjerner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.