'Alle for to' er bedre end 'Alle for en'. For hvad det er værd.


Anders Thomas Jensen har hjulpet Mick Øgendahl med manuskriptet, og det har skærpet timing og tempo i skildringen af de tre småkriminelle tosser, Nikolai (Jonathan Spang), Timo (Rasmus Bjerg) og Ralf (Øgendahl), der endnu mere end sidst forsøger at ligne en moderne variant af Olsen Banden.

Historien begynder endda med, at Nikolai som en anden Egon Olsen bliver løsladt fra fængslet, selv om han slet ikke endte der i 'Alle for en'. Og den ender i et klassisk kup, hvor de små forbrydere skal stjæle fra de store, her i skikkelse af Kim Bodnia som en lumpen bankdirektør.

Men de tydelige referencer er langt mere end 'Alle for to' kan bære. Plottet har på ingen måde Ballings og Bahs genialitet, historien har ikke forbilledernes charme eller deres lune, satiriske samfundskommentarer, selv om den kluntet prøver, og de tre venner er hverken interessante nok som typer eller dygtige nok skuespillere.

Berg og Øgendahl har vittige scener, hvor de udlægger det danske sprog. Men et par sporadisk vellykkede stand up-jokes opvejer ikke en konsekvent mangel på filmiske kvaliteter i alt fra de kedelige billeder til de decideret sjuskede sidehistorier og biroller.

Lå man flad af grin til den første film, vil man dog sikkert også gøre det til denne. 'Alle for to' satser på en halv million solgte biografbilletter, og det vil i sig selv være en succes, der er svær at diskutere. Men derfor kan man jo godt ærgre sig over, at danske stand up-komedier endnu engang går så enøjet efter kassen og kvantiteten, fremfor at søge det originale og kvaliteten. Det er ikke skide godt drenge.

Komedie
Alle for to
** (to stjerner)