Anmeldelse: 'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri' - 5 ud af 6 stjerner

Den lange, men simple titel matcher meget godt filmens skøre og skæve indhold, for man bliver godt nok ramt og blæst bagover af den rå, kraftfulde og enestående Frances Mc-Dormand i rollen som Mildred.

Britiske Martin McDonagh (som også skrev og instruerede sin debutfilm ’In Bruges’ i 2008), har skrevet denne stærke rolle til Frances McDormand, som hun i mandags velfortjent modtog en Golden Globe for sin fortolkning af. Selv har hun udtalt, at hun spillede rollen, som var hun The Duke (John Wayne) i en western.

Sam Rockwell og Frances McDormand er forrygende i den sorte komedie om det lille samfund og fik begge en Golden Globe for rollerne. Foto: Nordisk FIlm Vis mere

Vi møder Mildred kun syv måneder efter, hun har mistet datteren Angela til grov voldtægt og efterfølgende drab. Den sørgende mor er meget utilfreds med politiets arbejde og lejer derfor de tre reklame-billboards uden for byen, der har stået bare siden 1986.

På dem får hun skrevet spørgsmålet om manglende opklaring og anholdelse i sagen til byens politichef Willoughby (rørende godt spillet af Woody Harrelson) og det sætter det lille provinssamfund på den anden ende.

Byens politichef Willoughby er rørende godt spillet af Woody Harrelson. Foto: Nordisk Film Vis mere

’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ er en stærk, morsom og rørende fortælling om sorg, vrede, forsoning, sammenhold, konflikter og provinssamfundsind. Optaget i udkants-USA, med bjerge som baggrund og marker samt hestestalde tæt på lillebyen og dens excentrikere.

Uforglemmelige præstationer

Kampklare Mildred, uniformeret i kedeldragt og med stationcar, er så vred og stærk i sin mission, at hverken trusler, hjemmebesøg af præsten, ’fjendens’ kraftdiagnose, en voldelig eksmand eller sønnens bønner, kan stoppe hende. Dog viser hun den dybeste empati, så snart skænderier og konflikter bliver menneskelige.

Sandy Martin spiller Dixons lede, dominernede og racistiske mor. Foto: Nordisk Film Vis mere

Vi møder også den magtfuldkomne, racistiske, emsige betjent og drukkenbolt Dixon (prisvindende spillet af Sam Rockwell, som også modtog en Golden Globe forleden for rollen), og ikke mindst ser vi Lucas Hedges i rollen som den sørgende søn Robbie (Hedges spiller også med i en anden af årets Oscarfilm, nemlig 'Lady Bird' og han spillede også Patrick i sidste års prisvinder 'Manchester by the Sea'). I andre biroller ses bl.a. Peter Dinklage ('Games of Thones') som Mildreds date James, Caleb Landry Jones som reklamemanden Red Welby og Zeljko Ivanek som den venlige betjent.

Zeljko Ivanek spiller den lidt venligere betjent og Caleb Landry Jones er reklamemanden Red Welby. Foto: Nordisk Film Vis mere

En betagende film med uforglemmelige præstationer, som jeg tror vil få mange nomineringer og klart er filmen, man skal overgå for at vinde Oscars i år.

 

5 ud af 6 stjerner.
'Three Billboards Outside Ebbing, Missouri', USA, 2017.
Instruktion og manuskript: Martin McDonagh.
Premiere over hele landet.
Se trailer: