Filmanmeldelse: 'Dan Dream' - 4 ud af 6 stjerner

Permanent-krøller, pastelfarver og pool party i provinsen – makkerparret Casper og Frank er stærkt tilbage med underholdende 80er nostalgi.

Casper Christensens og Frank Hvams første film siden ’Klovn’-universet er inspireret af historien om Hope Whisper - iværksætteren Thure Barsøe-Carnfeldt og Danmarks første elbil, som dem på 45 og opefter nok mest husker for bilen, der efter få meters køretur ramte ind i cykelbanens barriere i Forum.

Thorkild (Casper Christensen) samler et hold bestående af ham selv som begejstret sælger, ingeniør og opfinder Knagsted (Frank Hvam), den lumre og enarmede mekaniker Vonsil (Magnus Millang), og den flamboyante reklamemand Henrik (Niclas Vessel Kølpin). Foto: Per Arnesen Vis mere

Året er 1983 og Thorkild (Casper Christensen) siger jobbet op, da arbejdsgiveren ikke tror på hans ’datamaten til privaten’-kampagne. Han møder ingeniøren Knagsted (Frank Hvam) som er besat af batteriet, han har opfundet til sin elcykel, hvilket giver Thorkild ideen til at lave Danmarks første benzinfrie bil, og det store erhvervseventyr begynder.

Thorkild samler et hold bestående af ham selv som begejstret sælger, ingeniør og opfinder Knagsted, den lumre og enarmede mekaniker Vonsil (Magnus Millang), og den flamboyante reklamemand Henrik (Niclas Vessel Kølpin).

Han finder provinsbyen Bjerringsund, hvis bestikkelses-ivrige borgmester Kai Ove godt kan se fordelen ved, at byen kommer på landkortet, måske endda verdenskortet.

Har en afrikansk kone
Så hele holdet med koner og børn flytter fra storbyen til Bjerringsund. Thorkild med sin afrikanske kone Grace (Louisa Yaa Aisin), Knagsted med sin dominerende, men forsømte hustru Kirsten (Stine Schrøder Jensen) og parrets lidt overvægtige datter Fanny, samt designeren og reklame-bøssen med sin kælekanin Freddie - opkaldt efter Mercury.

Mia Lyhne er selvfølgelig med igen - hun spiller den underkuede borgmesterfrue Kit. Foto: Per Arnesen Vis mere

Thorkilds kokainsniffende advokat Per Lov-mand (Peter Gantzler) - der har styr på finanserne - dukker også op, og byens storsvedende borgmester Kai Ove og hans underkuede hustru Kit (Mia Lyhne) deltager selvfølgelig også i festen.

For det er en fest, hvor der drikkes og ryges utrolig meget. Der er virkelig kælet for detaljerne og 80er-nostalgien med Cecil og udestue, permanent-krøller, pastelfarver og pool party. Jolly Cola, Sony Walkman, Sor-Bits tyggegummi, Malibu og Gammel Dansk til rundstykker med tandsmør og Baron von Dy, tilsat hittoner fra Gnags og Kliché.

Dejligt med en dansk komedie, hvor folk uden for Valby Bakke ikke kun fremstilles som lallende idioter – her er det skam ligeligt fordelt med dem fra storbyen – og hvor de så populære politisk ukorrekte, racistiske, sexistiske, homofobiske og fede jokes har deres berettigelse.

Taber pusten lidt til sidst
Casper og Frank er sjove – de skriver sjovt – og viser med ’Dan Dream’, at de stadig er meget mere end ’Klovn’, som de jo nu vender tilbage til og giver os en syvende sæson. Selvfølgelig er rollerne overdrevne, men aldrig mere end lige til kanten, og især Niclas Vessel Kølpin skinner igennem som Kim Schumacher-homoen.

Dejligt med en dansk komedie, hvor folk uden for Valby Bakke ikke kun fremstilles som lallende idioter – her er det skam ligeligt fordelt med dem fra storbyen. Foto: Per Arnesen Vis mere

Jesper Rofelt (’Krysters Kartel’ og ’Jul i kommunen’) debuterer som spillefilminstruktør og lykkes med en bredt underholdende folkekomedie. Dog taber den pusten lidt i tempo og energi – især på batterituren fra provinsen til Gråbrødretorv – men vinder alligevel med sit vilde 80er nostalgi-trip og ’gratis fadøl, røde pølser og happy jazz’.

4 ud af 6 stjerner
'Dan Dream', komedie, Danmark, 2017.
Instruktion: Jesper Rofelt. Manuskript: Casper Christensen og Frank Hvam.
Premiere over hele landet.


Se trailer.