Selvom han er blind, kom eneste nulevende medlem af ’Hvidsten Gruppen’ søndag aften til gallapremieren på filmen om modstandsgruppen. Foto: Henning Bagger
Selvom han er blind, kom eneste nulevende medlem af ’Hvidsten Gruppen’ søndag aften til gallapremieren på filmen om modstandsgruppen. Foto: Henning Bagger Foto: Henning Bagger

Filmen om 'Hvidsten Gruppen' er vigtig, men langt fra virkeligheden.

Svend Andersen er blind. Til gengæld viser hans indre biograf den virkelige film om ’Hvidsten Gruppen’. Han var der nemlig selv. Og er i dag - over 90 år gammel - den sidste nulevende fra gruppen.

Så selv om han søndag aften måtte nøjes med lydsiden af den nye film, er hans dom sikker:

- Den ligner meget lidt af virkeligheden, som den var, siger Svend Andersen, som udelukkende reddede sit eget liv ved at flygte til Sverige kort inden Gestapo kom på sporet af gruppen. Et tilbud også Fiil familien fik. Men valgte at sige nej til.

Selvom filmen om ’Hvidsten Gruppen’ på nogle områder er den rene fiktion, glæder det den gamle modstandsmand, at der igen kommer fokus på tiden og heltemodet.

- Jeg synes det er en god historie, som jeg håber kan være med til at holde historien levende for dem, der ikke har oplevet den tid. Der trænges jo nok til at blive mindet om en tid, hvor der var nogen, der godt ville forsvare friheden, siger Svend Andersen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.