Det var en vanvittig ekspedition, den danske søfarer Jens Munk indlod sig på i 1619. På Christian IV's befaling stævnede han ud med det gode skib Enhjørningen for at finde Nordvestpassagen til Østen midt i det endnu ikke kortlagte ishav.

Det er et næsten lige så vildt eventyr, den glade filmamatør Ole Japp har bevæget sig ud i, i forsøget på at bringe Munks skæbnesvangre rejse op på det store biograflærred.

Det er svært nok - under alle omstændigheder - at skabe sin egen film uden professionelt produktionsselskab og et stort filmhold i ryggen. At ville gøre det med et historisk drama, der foregår for 400 år siden ombord på en stor fregat under ekstreme klimatiske forhold, lyder som ren galimatias.

At det overhovedet er lykkedes, aftvinger dyb respekt. Japp har selv skrevet manuskript, produceret, instrueret, klippet og bygget en halv kopi af Enhjørningen hjemme i sin baghave i Lystrup ved Århus. Her er de fleste scener optaget med en blue-screen som baggrund, mens billederne af skibene til søs er skabt med modeller i en vandtank.

Resultatet er lidt derefter. 'Jens Munk' er hverken 'Kontiki' eller 'Game of Thrones'. Det er unægteligt en amatørfilm, og de fysiske og økonomiske begrænsninger kan ses i alt. Billederne ligner i bedste fald den første julekalender med Pyrus - som også var glad for bluescreen - og der er frejdig dilettant over en god del af skuespillet og instruktionen.

Men ikke desto mindre fungerer filmen, og det er først og fremmest fordi, at man mærker Japps ukuelige gejst og energi i hver eneste scene. Han er som humlebien, der ikke ved, at den ikke kan flyve, og således lykkes det ham faktisk at skabe en både fascinerende og foruroligenede fortælling om Munk og hans ekspedition, der kom ud af kurs og frøs inde i isen, mens mændene ombord døde som fluer af kulde og skørbug.

Kostumer og make-up til de forpinte sømænd fungerer overbevisende i denne del. Der er gode lydeffekter på filmen, flotte baggrundsbilleder fra Grønland, og et par actionfyldte scener, hvor søerne står ind over rælingen på skibet. Og så er Japp selv ganske god i hovedrollen som Munk, mens Brian Patterson leverer lidt professionalisme som navigatøren William Gourdon, der her er gjort til historiens skurk.

Jens Munk fandt aldrig Nordvestpassagen. Han mistede 61 mand og vendte tomhændet hjem. Men anderledes sejrrigt lykkes missionen for Ole Japp, der med ægte pionerånd viser, hvad man kan opnå, hvis man har viljen og eventyrtrangen. Det er vigtigt stykke danmarkshistorie, han på en afstand af 400 år og den anden side af Jorden har illustreret, og det er slet ikke så ringe skuldret af en selvlært landkrabbe fra Lystrup.

Historisk drama, Jens Munk - Nordvestexpeditionen, dansk, 2015, tre ud af seks stjerner, nll