Arkivfoto af Emma og hendes familie.
Arkivfoto af Emma og hendes familie. Foto: Thomas Marott / TV2

Det blev kun til et kort møde med Emma og hendes familie fra Tarm i den nye sæson af TV 2-dokumentarserien 'Årgang 0'. En knæskade og en Asperger-diagnose har gjort, at familien har valgt at holde en pause fra programmet.

I premiereafsnittet fortæller 15-årige Emma selv, at der er flere grunde til, familien har valgt at sige midlertidigt stop.

»En af grundene er, at jeg er blevet knæskadet og har haft rigtig mange smerter de sidste halvandet til to år. Det har så gjort, at jeg ikke har kunnet spille fodbold og ikke har kunnet komme på efterskole, fordi jeg har ondt i det hele tiden,« siger hun.

01

sdasdasdaaadda

Skaden har givet Emma et knæk, fordi hun havde glædet sig til at komme på efterskole, fortæller hendes far, Poul-Erik. Hun har derfor mistet sit overskud. Derudover har Emmas 12-årige lillebror Simon fået konstateret Aspergers syndrom, som er en form for autisme. Familien har derfor taget konsekvensen og valgt at trække sig fra denne sæson af 'Årgang 0', så de kan få ro og mere overskud.

Artiklen fortsætter under billedet.

Emma har ikke kunnet spille fodbold og komme på efterskole på grund af en knæskade.

Både for og imod

Børne- og familiepsykolog Erla Heinesen Højsted, som er partner og psykolog i Rådgivningen WizeMeUp, kan godt forstå Emma og hendes families beslutning.

»Der er både for og imod. Det at trække sig fra noget på grund af at det er blevet for meget, kan på sigt få negative konsekvenser. Men de har været med i mange år og de ved, hvad det indebærer. Så det er uden tvivl en velovervejet beslutning. På den anden side er det også en ærlig sag, at de ikke føler, at de har overskuddet til at være med i programmet mere. Og at der er ting, som de har brug for at klare uden at hele danmark følger med på sidelinjen,« siger hun til bt.dk.

emma

emma årgang 0 1

Et stressmoment mindre

Mange tv-seere vil uden tvivl sidde og savne Emma og familien fra Tarm, som har været med i 'Årgang 0' lige siden starten i år 1999. Men Erla Heinesen Højsted gør opmærksom på, at det ikke altid er lige let at være deltager i et så populært tv-program som 'Årgang 0'.

»Nu er børnene også blevet så store, at de selv har noget at sige. Ønsker de overhovedet at være med længere? Jeg kan godt forstå, at man som teenager ikke har lyst til at være en del af det offentlige Danmark og blive placeret i en bestemt rolle. Det er fuldt forståeligt,« siger hun.

Kan det hjælpe Emma ud af sine problemer, at hun ikke længere er med i programmet?
»Der er helt klart et stressmoment mindre, nu hvor hun ikke længere skal forholde sig til, at alle ved, hvad hun går og laver og tænker. Det har stor betydning i dag, hvor alting hurtigt bliver kendt vidt og bredt, og hun derfor ikke selv var herre over den historie, der bliver fortalt om hende. Det er svært at skabe sig en anden virkelighed, når man deltager i et program som alle kender.«

Artiklen fortsætter under billedet.

Børnene fra 'Årgang 0', da de var 12 år gamls. Det er Emma til venstre.

Klog beslutning

Allerede i sidste sæson af 'Årgang 0' måtte Emma tage en pause fra kameraernes snurren på grund af en personlig krise. Den 14-årige teenagepige sætter en ære i at få de højeste karakterer i skolen og løser altid sine opgaver med perfektionistisk nøjagtighed, men hun begyndte at have svært ved at leve op til sine tårnhøje krav til sig selv og måtte blive hjemme fra skole i en måned, fordi hun havde det svært.

Så spørgsmålet er, om ikke beslutningen om at holde helt pause fra programmet i virkeligheden kommer en postgang for sent.

»Det kan godt være. Hun og familien vælger selv, hvad de udsætter sig selv for, men man skal huske på, at stress i perioder, det at være på og at skulle nå meget er ikke skadeligt. Det er ikke altid løsningen at trække sig. Når det er sagt, så har hun svært ved at ændre på det billede, der bliver tegnet af hende i programmet. Hun bliver kendt for det, folk ser i programmet. Og det kan være svært at ændre på. Derfor synes jeg, det er en klog beslutning af hende og familien,« siger Erla Heinesen Højsted.

Emma fra Årgang 0

Kan vende styrket tilbage

Emma og resten af familien i Tarm har dog ikke endegyldigt lukket 'Årgang 0'-døren.

»Når vi lige får bund i det, så tror jeg, at overskuddet nok skal komme tilbage til os,« siger Emmas far Poul-Erik i sæsonpremieren.

Og det er en rigtig god ide, mener Erla Heinesen Højsted.

»Så kan de altid vende tilbage, hvis de får mere overskud igen. Det, at de nu har trukket sig, er en menneskelig beslutning, som jeg tror danskerne vil kunne følge og sætte sig ind i. Og det ville da være en god historie, hvis Emma vender styrket tilbage til programmet,« siger hun.

'Årgang 0' er en dokumentarserie, som siden efteråret 1999 har fulgt fire familier i Danmark, der alle fik et barn i år 2000. Dokumentarserien følger børnene, til de bliver voksne.

Med Emma og familiens afbud til denne sæson af 'Årgang 0' er der nu kun tre børn tilbage i dokumentarserien. Det er Christian fra Aarhus, Stephanie fra Slagelse og Rachel fra Aabenraa.

Den nye sæson af 'Årgang 0' har premiere på TV 2 klokken 20 tirsdag aften.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.