Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Filminstruktøren Ole Bornedal vender tilbage som dramainstruktør på DR. Efter succesen med ’1864’ har DR bedt Ole Bornedal om at instruere endnu en historisk dramaserie, denne gang om det berømte mord på den danske konge Erik Klipping.

Serien er en gave, som DR giver til danskerne i dag 1. april, hvor medievirksomheden fylder 90 år. Men når optagelserne om kort tid går i gang, vil Ole Bornedal blive holdt i kort snor.

Et kontroludvalg nedsat af DRs bestyrelse skal sikre, at serien ikke træder nogen over tæerne.

Da ’1864’ gled over skærmen sidste år, udløste serien en lavine af kritik fra flere sider. Serien var både ’politiserende’, ’historisk ukorrekt’ og skuespillerne talte med forkert dialekt. For at undgå at det gentager sig med den nye dramaserie, har DRs bestyrelse nedsat et udvalg af politikere, eksperter og repræsentanter fra forskellige interessegrupper i Danmark.

Kjærsgaard som udvalgsformand

Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaard er formand for kontroludvalget, og hun vil blandt andet sikre, at seriens hovedperson Erik Klipping bliver fremstillet i et ordentligt lys:

Den rigtige dialekt

»Sidste gang så vi, at Grundlovens fader, Monrad, blev gjort til en gal mand og dybt usympatisk. Så jeg tør da slet ikke tænke på, hvad Ole Bornedal kan finde på at gøre ved Erik Klipping,« siger Pia Kjærsgaard.

Historien om kongedrabet udspiller sig i Viborg, og for at sikre at skuespillerne taler med den rigtige sønderfjordske dialekt, har DR indsat en repræsentant fra Foreningen For Bevarelse af Jyske Dialekter.

Historien udspiller sig i året 1286. På det tidspunkt var der stadig en del danskere, der endnu ikke havde konverteret til kristendommen og stadig tilbad de hedenske guder. Tvangskristningen af danskerne ventes at fylde en del i serien og derfor sidder der i kontroludvalget også en repræsentant for de godt og vel 1.000 nulevnede asetroende i Danmark.

Præcis som i historiebøgerne

»Det er vigtigt for os, at danskernes oprindelige religion ikke bliver fremstillet som mere primitiv end kristendommen, når der f.eks. vises runesten og hedenske ritualer,« siger Thor Gudmundsson fra Dansk Hedensk Selskab.

I kontroludvalget vil der også sidde historikere der skal sikre, at alting i serien foregår præcis som historiebøgerne foreskriver, ligesom der vil sidde repræsentanter fra kvindebevægelsen, en række religiøse mindretal og Dyrenes Beskyttelse.

Der er endnu ikke meldt noget ud om, hvilke skuespillere der kommer til at medvirke i serien. Kilder siger imidlertid til BT, at Kim Bodnia er i spil til rollen som Erik Klipping, og at han efter sit exit fra ’Broen’ har fået frie hænder til at bestemme karakterens udvikling.

DRs nye historiske satsning har fået arbejdstitlen ’Laden’. Serien kommer til at bestå af otte afsnit, der bliver sendt i april 2016.

Andre læser også