For DR-værten Jacob Riising var det grænseoverskridende at have sin mor, Brita, 73, med på arbejde, som det er tilfældet i DR´s nye rejseserie ”På rejse med Riising og mor”

Her tager de to på en jordomrejse fyldt med vilde udfordringer som faldskærmsudspring, bungyjump, telttur, maskingeværskydning, løvevandring og dykning med hajer.

Selv synes han, at det er blevet et enormt ærligt portræt af en dreng, der rejser rundt med sin mor og han er spændt på, hvordan seerne vil tage imod, at han ikke er ham fra Melodi Grand Prix i pænt tøj og totalt kontrollerede forhold.

»Det er den ægte vare. Jeg er mere mig selv. Jeg har aldrig været i fjernsynet med tårer i øjnene og været urolig for, om nogen af de medvirkende ville klare det.  Man er et andet menneske, når man har sin mor med. Da vi skulle hoppe faldskærm, sov jeg ikke om natten, fordi jeg var meget nervøs for om hun kunne klare det. Hun er en gammel dame, og hvordan vil det påvirke hende? Jeg havde lovet min far og to søskende at få hende hjem i live.« fortæller Jacob Riising, der selv er far til tre.

Tættere ind på hinanden
For ham var det også, det var en unik chance for at få lov til at rejse med sin mor og få et tættere forhold om voksne.

»Jeg kom i tanker om, at jeg har aldrig rejst med min mor alene. Jeg har altid været sammen med mine søskende og mine forældre. Når man bliver voksen, glider man meget naturligt lidt væk fra sine forældre, og det er lidt ærgreligt, synes jeg. Det er jo mennesker, man kender godt, men man har naturligt nok ikke tid til at være sammen, når man selv får familie. Man ser sine forældre i forbindelse med jul og børnefødselsdage, hvor der heller ikke rigtig er tid til at sidde og snakke. Så det var en god anledning til at hive hende ud og opleve nogle ting, hun aldrig nogensinde har prøvet før. Vi har sat os ud af vores normale komfortzone,  og det er også der, man viser andre sider af sig selv og kommer tættere på hinanden«, fortæller Jacob Riising.

Rollerne byttet om.
»Som vært har jeg meget mere på spil ved at rejse med min egen mor.  Jeg har fløjet enormt mange timer ved siden af hende, og gang på gang skullet forklare, hvordan sikkerhedsselen virker«.

»Vi har haft mange diskussioner f. eks. om at huske at drikke masser af vand eller bruge solcreme. Rollerne er mange gange blevet vendt om rigtig mange gange undervejs. Hvor jeg har ligget søvnløs om natten og stået bekymret med tårer i øjnene , da hun skulle springe ud i faldskærm fra fire kilometers højde, og hendes eneste kommentar efter landingen var: Kan jeg få en tur mere!«.

Har fået større respekt
«Det har også overrasket mig, hvor sej, hun også er, og jeg har fået en større respekt for hende. Det er ikke, fordi man forventer, at ens mor hopper i faldskærm eller vil blive skuffet, hvis hun ikke gør det. Men det gå-på-mod, hun har haft, gør, at jeg synes, hun er en sejere mor end jeg syntes før i tiden«, siger Jacob Riising.

Rejsen har givet ham et andet syn på sin mor. »Alle, jeg har fortalt om projektet, har sagt: ”Det kunne jeg ikke gøre. Jeg havde slået hende ihjel efter to dage”. Sådan havde jeg det også til at starte med. Men jeg fik større og større respekt for hende undervejs. Man ser helt andre sider af sig selv, end hvis man var taget til Ærø og gået en tur. At man var tvunget til at være sammen, gjorde også, at vi kom til at holde mere af hinanden.  Det har overrasket mig, hvor modig hun egentlig er. Man ser sin mor, og det gør hun også selv i mange situationer, som en gammel dame, og hun bliver behandlet som en gammel dame af sine omgivelser. Men jeg fandt ud af, at hun også bare er et barn indeni. Det syn har man sjældent på sin mor«.

Stadig pinlig og irriterende
Men til tider synes man stadig, at ens mor, selv om man er 37 år, er både pinlig og pisseirriterende rigtig ofte.  At have sin mor med til alt er virkelig unaturlig, så når man skal til at fortælle en historie, skal man lige huske, at mor sidder lige ved siden af.

»Her har vi været afhængige af hinanden på en anden måde end at være sammen til en børnefødselsdag. Hun har ikke kunne gemme sig – og omvendt. Hun har også kunnet sige: Sådan er du jo ikke. Det har været  dødsjovt at arbejde sammen med én, der ikke kendte én som kollegaen Jacob, men som den, man faktisk er«, fortæller Jacob Riising

»I starten var min mor ikke begejstret for, at der var et kamerahold med og slet ikke at prøve vilde ting. Hun er 73 år og mere til at nyde udsigten fra et krydstogtskib. Men det var for kedeligt, syntes jeg. Jeg ville gerne vise hende en masse ting. Men det var vigtigt, at jeg ikke lokkede hende. Hver gang vi er rejst ud, har hun ikke vidst, hvor vi skulle hen eller hvad vi skulle lave, før end vi skulle gøre det på dagen«.

»Reaktionen har hver gang været: Det kan jeg ikke – det tør jeg slet ikke. Så har jeg på en eller anden måde alligevel fået hende overtalt, og hver gang har hun bagefter sagt: Hvor var det godt, jeg gjorde det. Hvor var det en god og en dejlig oplevelse. Så hun føler sig 20 år yngre efter de her ture, og tør meget mere. Og jeg føler mig 20 år ældre«, konstaterer Jacob Riising

Bange for at snorkle
»Hun har virkelig prøvet nogle ting – også ting, som jeg har taget for givet. Hun var meget bange for at snorkle. Jeg tog for givet, at alle havde prøvet at snorkle rundt. Men hun syntes, det var så ubehageligt at have hovedet under vand. Vi sejlede rundt i timer for at finde verdens største fisk, en hvalhaj, der er på størrelse med en bus. Men selv om den var lige foran hende, så hun bare ned på sine fødder. Jeg blev rasende, og tv-holdet spurgte, om jeg ikke bare kunne snakke med hende i stedet for at skælde ud – sådan som jeg aldrig ville have gjort, hvis det var lydmandens mor. Men der er bare nogle ting, der trigger én, så når man først bliver irriteret, er der ikke nogen så irriterende som ens mor. Til sidst fik hun bare set skyggen af den«.

Jeg havde dårlig samvittighed over, hvorfor jeg blev så irriteret på min mor og var glad for, at jeg kunne snakke med de andre tv-folk om det. Men det ligger i kortene, at man bliver irriteret på sin mor. På mange måde er ens forældre og ens mor mere pinlige end de andres mødre. Man har langt mere på spil end hvis det havde været en hvilken som helst anden ældre dame, jeg havde været ude at rejse med. Vi har også talt om det, hvor jeg har sagt:  Det er ikke fordi jeg ikke kan lide dig, at jeg bliver irriteret, men fordi du er min mor«, siger Jacob Riising, der kun kan anbefale at rejse af sted med familie.

»Har man ikke sine forældre, så tage med sine børn ud og opleve nogle andre ting, man er vant til. For man kommer tættere på hinanden, når man  kommer ud på tynd is. Få en oplevelse, hvor man gør noget sammen, gør, at man kommer tættere på hinanden«.