Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

DR2 sender i aften et program om dansk svineproduktion. Programmet er produceret af et produktionsselskab, der arbejder for landbruget

DR2s Temalørdag handler i aften om den danske svineproduktion. I programmet ‘Hele svineriet’ tager adm. direktør for landbrugsorganisationen Landbrug & Fødevarer Søren Gade på tur rundt i landet for at se på den danske svineproduktion.

Turen foregår i selskab med stjernekokken Thomas Rode fra Restaurant Kong Hans.

Det er produktionsselskabet Complot, der har lavet udsendelsen. Complot arbejder til daglig for Landbrug & Fødevarer. Siden 2010 har Complot lavet over 50 positive film om landbrug til Landbrug & Fødevarers egen tv-kanal Land TV. Og det vækker kritik, at DR har valgt et produktionsselskab, der har så tætte forbindelser til landbrugsorganisationen.

Økonomisk afhængige

Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen, siger, at det er problematisk, at Complot ikke er økonomisk uafhængig, men tværtimod er helt økonomisk afhængig af Landbrug & Fødevarer.

- Her er tale om et selskab, som, så vidt jeg ved, er så økonomisk afhængig af Landbrug & Fødevarer, at det næsten lige så godt kunne være ejet af Landbrug & Fødevarer, siger Per Clausen.

Udsendelsen fra Complot, tegner da også et glansbillede af livet som gris i konventionel svineproduktion.

Gade og Rode ser blandt andet en so, der lige har født. Der er en død pattegris, og man får oplyst, at sidste gang samme so fødte, fik den 19 pattegrise, hvoraf ingen døde. Men ingen fortæller seerne, at denne version af virkeligheden ligger langt fra normalen. På landsplan er omkring 22 procent af alle pattegrise enten dødfødte eller dør i løbet af de første dage.

Seerne får heller ikke at vide, at de fleste søer ligger fastspændt i jernbåse i knap halvdelen af deres levetid uden anden mulighed for bevægelse end at rejse sig og at lægge sig igen.

Hos Dyrenes Beskyttelse undrer man sig over, at DR laver et timelangt program om svineproduktion uden at kontakte nogen, som kan give landbruget lidt modspil.

- Det ærgrer os, hvis programmet ikke giver et nuanceret billede af svineproduktionen. Den konventionelle svineproduktion har mange problemer med dyrevelfærd, og det hører med til historien, siger kommunikationschef Tina Engberg

Også Danmarks Naturfredningsforening er kritisk over for programmet. Direktør for Danmarks Naturfredningsforening Susanne Herfelt, skriver på foreningens hjemmeside, at det er betænkeligt, at producenten af landbrugets egne tv-programmer også leverer tv-programmer om landbrugsproduktion til DR.

Hos DR2 siger programredaktør Peter Gren Larsen, at det er udsendelsens formål at få en anden indfaldsvinkel til debatten.

- Jeg kunne have taget et produktionsselskab inden for Valby Bakke, men så ville det have været den sædvanlige vinkel. De her jyder (Complot, red.) står selv med benene i staldene, og jeg ville gerne have, at de kom til orde. Jeg ved, at de også laver ting for landbruget, men jeg tror på, at de kan skille tingene ad, siger Peter Gren Larsen, som dog har en enkelt anke:

- De taler om døde grise, men de generelle tal bliver ikke nævnt. Det burde have været med, siger han.

Andre læser også