Den omdiskuterede kanal DR3 afprøver grænser i ny programserie om ondskab.

Hvordan ville du reagere, hvis du pludselig blev kronraget, fik fangedragt på og blev smidt i fængsel? Og hvordan ville du reagere, hvis du pludselig fik magten til at bestemme over fangernes liv som fangevogter?

Det undersøger DR3 i det nye program 'Ond, ondere, ondest', hvor 15 danske mænd i alderen 20-43 år er blevet udvalgt til at deltage i det, som DR selv betegner som værende "et af danmarkshistoriens største psykologiske eksperimenter".

Programmet er optaget på Flakfortet uden for København, og her skal fem af mændene fungere som fangevogtere for de ti øvrige, mens de alle bliver filmet konstant.

- At vi sender 15 mænd i fængsel for rullende kameraer smager af reality-tv. Men meningen er ikke, at udstille deltagerne. Man skal forstå dem. Vi har en adfærdsforsker til at analysere, alt hvad deltagerne gør. Det gør os klogere på, hvem vi er som mennesker. Derfor er det godt public service tv: Tankevækkende og oplysende, siger redaktør Henrik Bjerring, i en pressemeddelelse.

En adfærdsforsker og en krisepsykolog har overvåget eksperimentet i døgndrift og har haft autoritet til at kunne stoppe eksperimentet når som helst. DR3 ønsker ikke at oplyse, hvorvidt det var krisepsykologen, der sagde stop, men oplyser i pressemeddelelsen, at eksperimentet måtte afbrydes før planlagt.

Programmet bygger på et berømt eksperiment, som den amerikanske psykolog Philip Zimbardo foretog på Stanford Universitet i 1971. Forsøget endte i en mindre katastrofe og måtte afsluttes efter blot seks dage, men eksperimentet viste, at alle mennesker kan udvikle sig til at blive onde, så længe rammerne, rollerne og uniformerne giver dem stor magt over andre.

Det er det samme forsøg, DR3 nu overfører på de danske mænd.

- Der er sket meget siden 70’erne, og vi har en idé om, at flinke, danske mænd vil opføre sig anderledes end unge amerikanske studerende. Hvis vi kan forklare, hvorfor nogle folk opfører sig ondt, altså gør ting, som går ud over andre uden grund, så kan vi bedre forklare, hvorfor verden ser ud, som den gør. Det er derfor vores håb, at såvel tv-seere og deltagere og vil sidde tilbage med en følelse af at eksperimentet har været meningsfuldt og tankevækkende, og at de ekstreme metoder, der anvendes, viser, at vi alle kan begå onde handlinger, hvis de ’rigtige’ betingelser er til stede, siger redaktionschef Lars Rønnow Torp.

Programserien består af seks afsnit. Det første har premiere på DR3 onsdag 15. januar kl. 21.