Var første afsnit af DRs ’Liberty’ lidt langsomt om at komme i gang, så kan man roligt sige, at dramaet udfoldede sig allerede fra begyndelsen i andet afsnit. Nu hvor vi har fået persongalleriet på plads og placeret dem de rette steder, begynder der for alvor at ske noget.

Kirsten og Niels’ ægteskab er i dyb krise efter datterens død. Hun er plaget af sorg og søger trøst i arbejdet – og hos ’blomsterkongen’ Leon, der, som rygterne går på Moshi Hotel, kun går efter de gifte kvinder.

Niels har problemer med de lokale bønder og må ty til god gammeldags korruption for at få politiet på sagen. Pengene bevilges såmænd hjemmefra: ’Vi kan jo ikke have, at bønderne sulter.’

Vil se regnskaberne
Niels og Kirstens udfordringer er dog det rene vand i forhold til de problemer, Jonas roder sig ud i, selvom han med Katrinas effektive mellemkomst får sine savværksmaskiner tilbage tidsnok til inspektionen fra de svenske bevillingsmyndigheder. Nu vil de fandeme også se regnskaberne! Og dem har der ikke været grund til at lave i tre år.

De to unge venner, Christian og Marcus, har også deres at slås med. Mens familien er på kollisionskurs, drages Christian fortsat mod den lidt mystiske Samantha, der i første omgang viser sig mere imødekommende, men det er kun en kort frist. Anderledes åben over for nye indtryk er finske Tika, der trøster sig hos Marcus, som gerne giver et godt knald til en forsømt hvid hustru mod et par smarte sneakers som betaling.

Sladret til pressen
Marcus redder også sin egen røv ved at ’sælge’ et par af de lokale arbejdere på Jonas’ savværk, som har sladret til pressen om de miserable forhold. Man mere end fornemmer, at han render ind i problemer på grund af sin drøm om at blive som de hvide.

Første afsnit af ’Liberty’ var godt, andet afsnit var strålende. Knap så mange smukke kamerapanoreringer ud over det eksotiske Afrika, knapt så meget sex, smøger og sprut, men nu til gengæld med fokus på reelle problemstillinger og en historie i udvikling. Connie Nielsens Katrina træder i karakter. Hun er nok lidt mere end blot ’en dronning i hjemmet’, og Magnus Kreppers Jonas viser sig allerede nu at være mere end blot det dumme svin, han var i første afsnit. Her er tale om et menneske på kanten af småt brændbart, ét skridt fra den totale opløsning.

Sofie Gråbøls spil er inderligt og rent som den plagede Kirsten, men man kan nok med en vis ret anfægte, at hun går lige lovlig hurtigt fra at være traumatiseret, sorgramt mor til at kaste sig lukt i armene på den første, den bedste charlatan under Afrikas brændende sol. Her har manuskriptforfatteren, Asger Leth, og episodeforfatter Morten Pape, været lige skrappe nok med strammesaksen.

Til gengæld må man rose dialogen, der sidder præcis, som den skal. Som da Marcus trøster Christian efter tabet af hans lillesøster: »Folk dør hele tiden. Dette er Afrika! Hvis vi skal sørge hele tiden, er der ikke tid til at leve!«. Eller Christians sylespidse bemærkning til Kirstens utroskab: »Interessant sorgbearbejdning, du har gang i sammen med Leon!«.

Man savner endnu lidt, at Carsten Bjørnlunds Niels for alvor får liv. Han er lige introvert nok, selvom panikken sitrer fint under overfladen. Mon ikke det kommer for fuld smadder allerede på søndag?

Anden afsnit sluttede med en lille cliffhanger i brølende flammer. Og vi kan næsten ikke vente, til det igen bliver søndag aften.

Liberty – andet afsnit. Sendt på DR1 søndag kl. 20.