DR2-program i hårdt angreb på DR1's store satsning

Mere end en halv million seere så med, da DR-programmet "Læsø kalder" rullede over skærmen første gang. I programmet følger vi de skeptiske Læsø-borgere og den flok af kvinder, som skal tilbringe 20 dage på øen. Programmet sendes i DRs primetime og er fremstillet som en reportage-serie fra virkeligheden. Men et andet DR-program, Detektor, kunne i aftes afsløre, at reportagen indeholder elementer af klar manipulation.

Læsø-borgeren Susan Poulsen forklarer i detektor, at hun slet ikke kunne genkende en af seriens afgørende scener. Nemlig mødet hvor borgerne skulle melde sig til at have en kvinde boende.- Da jeg så det, tænkte jeg, der er godt nok klippet meget i det her, fortæller Susan Poulsen i Detektor.

Scenen viser, hvordan Læsø-borgerne tøver længe, før en enkelt borger melder sig. Men det var slet ikke sådan, det foregik. Det bekræfter Michelle Hviid, der er frontfigur på programmet.

- De vidste godt, det spørgsmål kom på mødet. Mange var netop mødt op for at melde sig, siger hun til Detektor.

Også Læsøs borgmester er ked af måden, øen bliver fremstillet på i det første afsnit af "Læsø kalder".

- Starten og slutningen af mødet er som det skete. Men der er manipuleret med sandheden indimellem, siger han om scenen.

Og han har ret, viser Detektors nøje gennemgang af scenen.

For da Michelle Hviid i programmet spørger efter nogen, der vil have en kvinde boende viser programmet en masse Læsø-borgere med armene over kors. Først efter flere minutter rækker en enkelt hånden i vejret. Men billedet med de korslagte arme er taget fra et andet tidspunkt på mødet. Det bliver da også brugt hele to gange i programmet fra to forskellige vinkler. Først til at illustrere den ikke-eksisterende tøven, inden nogen melder sig, og senere fra en anden kameravinkel, da Læsø-borgerne har mulighed for at komme med spørgsmål.Michelle Hviid er ked af at have været frontfigur på den færdige udgave af programmet.

- Producenten fortæller en bedre historie end den, der rent faktisk foldede sig ud, siger Michelle Hviid.

Overfor detektor indrømmer produktionsselskabet Koncern, som står bag serien blankt, at historien er strammet for meget i scenen fra mødet.

- Vi har skruet for meget på virkeligheden, erkender medejer Lars Seidelin. Derfor har Koncern også allerede nu besluttet, at programmet skal klippes om inden en genudsendelse.

HVAD MENER DU? ER DU OVERRASKET OVER DER ER MANIPULERET MED OPTAGELSERNE? DELTAG I DEBATTEN NEDENFOR ELLER PÅ FACEBOOK HER