Er du en af de mange, som har haft brug for at få tekstet den ellers meget anmelderroste nye serie "Arvingerne" på DR, så er der håb forude. DR har taget kritikken af den uldne lyd til sig, og forsøger nu at rette op på fadæsen. Det fortæller DRs dramachef Piv Bernth.

- Vi vil jo allerhelst have glade seere. Derfor er vi kede af, at høre fra frustrerede seere, som ikke kan høre dialogen. Generelt synes vi ikke, det skal være nødvendigt med undertekster i en dansk dramaserie, siger hun til BT. Derfor arbejder DR nu på at justere lyden allerede fra det kommende tredje afsnit, som sendes på søndag.
 


Særligt i det seneste afsnit, gav lyden problemer, fordi der blev brugt meget baggrundsmusik samtidig med dialogerne. Problemet opstår,"Arvingerne" ikke er gearet til de fladskærme, som står i mange danske hjem.

- Den lyd, vi har lavet, er bedre end den, de fladskærme, der modtager den, kan levere. Det er ærgerligt, og det er vi nødt til at tage til os. Vi arbejder nu på at fastholde det kunstneriske udtryk, samtidig med, at vi prøver at justere det, så det også afspilles ordentligt på en fladskærm hjemme i stuen, forklarer Piv Bernt.

Når lyden til TV-serien bearbejdes, sker det i et lydtæt rum, hvor fokus udelukkende er rettet mod lyden. Det er her dramachefen i DR mistænker, at problemet opstår, og baggrundslyden får en tand for meget på volumenknappen.

- Det er et balancepunkt, der skal findes, og nogle gange tipper det, for det er mennesker, der sidder med det. Men det må jo ikke blive ved med at være et problem. Det ville være ærgerligt, når nu folk ellers er så glade for serien

Det er ikke første gang DR har problemer med lyden i sine store dramasatsninger. Derfor blev der så sent som i november 2013 igangsat et toårigt projekt, som skal opgradere lyden på TV. Både BBC og SVT i Sverige har haft succes med lignende projekter.