DR-serien '1864' er direkte pinlig og uhistorisk. Så klar er meldingen fra Dansk Folkepartis kultur- og undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, som har set de to første afsnit af dramaserien.

- Der er grænser for, hvor meget man kan lave om på historien. Folk, der ikke er vant til at arbejde med historie, bliver snydt. I hvert fald ud fra de første to afsnit af '1864', konstaterer han torsdag i Berlingske og til bt.dk.

DR's nye dramaserie, der skildrer de skæbnesvangre begivenheder i 1864, har premiere på søndag kl. 20. Men ifølge Alex Ahrendtsen er der ikke meget at glæde sig til. For ifølge DF'eren handler det mere om instruktøren og manuskriptforfatteren bag serien, Ole Bornedahl. Kulturordføreren nævner en række eksempler på det, han kalder pinligt.

- Det handler mere om 2014 og Ole Bornedahls univers. Det er tydeligt, han vil advare mod den fæle nationalisme. Han vil vise, at den slags fører til krig, fordi det var gale mennesker, der sad og styrede det. Så vil han kritisere indvandringspolitikken. For eksempel er der en scene med sigøjnere, som nærmest er helt Tintin-agtigt fortalt. En af sigøjnerne ligner Captain Sparrow fra Pirates of the Caribbean. Jeg synes, det er skuffende, fortæller Alex Ahrendtsen.

I dagens Berlingske svarer Ole Bornedahl på kritik fra historikere og ikke mindst Alex Ahrendtsen, der kritiserer den historiske unøjagtighed. Men når man laver et drama, så er man nødt til at have en platform at fortælle ud fra, forsvarer Ole bornedahl sig med i Berlingske.

- Hvordan skulle man for eksempel fortælle historien om Erik Scavenius? Nogle mener, han var en helt, andre mener, at han var en landsforræder? Historien er ikke faktuel. Derfor er man nødt til at foretage nogle valg, og jeg forstår godt, at nogle nu vil have taletid og påpege unøjagtigheder, og den tid får de så også, og det fortæller bare danskerne noget, de godt ved i forvejen, nemlig at hvis man vil have så meget som mulig viden om '1864', så skal man selvfølgelig hente den fra forskellige vinduer, og dem findes der rigtig mange af, fortæller instruktøren og manuskriptforfatteren i Berlingske torsdag.

Alex Ahrendtsen fastholder dog sin kritik. Næste gang, der bliver lavet en lignende DR-serie, så foreslår han, at der kommer mere fokus på det historiske.

- Manuskriptforfatteren, der skal lave sådan en serie, skal have fire-fem historikere ved sin side, som kan rådgive. For vi kan ikke leve med, at man laver noget, der er uhistorisk. Vi bliver ikke klogere af denne serie, når man tænker på de første to afsnit, siger han til bt.dk.