Onsdag aften er det tid til finalen på Den Store Bagedyst. Finalisterne Tobias, Mette og Kathja skal dyste om at blive Danmarks bedste amatørbager. Når kameraerne ruller er det dog ikke alt, der kommer med. Her er en række sjove og skæve facts fra det populære program, der bliver vist klokken 20 på DR1.

1) Inden første program i hver sæson bliver deltagerne inviteret til en visning af første afsnit hos DR. Det er stort set altid et stort grineflip fra start til slut for deltagerne at se sig selv i tv første gang.

2) I DR's køkkener er der alt det udstyr, deltagerne kunne tænke sig. Alligevel tager de flere kufferter med bagegrej med. De foretrækker at bruge det udstyr, de er vant til.

3) 50 timers råbånd bliver der optaget til hvert afsnit på 1 time.

4) Deltagerne skal selv tage specielle ingredienser med, men de bliver betalt af DR. I køkkerner er der basisingredienser som mel, mælk, æg og sukker til rådighed ad libitum. Der er dog stor forskel på, om en marcipan er fra Odense eller Anthon Berg, og derfor skal de selv tage ingredienser med for at være på den sikre side.

5) Deltagerne øver sig meget på de kendte udfordringer i programmet. Tobias blev mesterbager i første afsnit bla. fordi han prøvebagte sin lagkage otte gange hjemme, inden han skulle lave den til optagelserne.

6) Temaet for det enkelte afsnit er kendt for deltagerne inden programmet. De forsøger på den baggrund ofte at gætte sig til, hvad den hemmelige udfordring er. Nogle lykkedes det. Andre gange ikke. Inden første afsnit, havde deltageren Rikke gættet på, at de skulle lave Napoleonshatte, hvilket viste sig at holde stik.

7) Ud af i alt 500 ansøgere ender 20 udvalgte i en sidste auditionfase i et skolekøkken i Aarhus, hvor de får en hemmelig udfordring. Sidste gang skulle de lave medaljer.

8) Der er kun koldt vand til rådighed i Bagedyst-køkkenerne. Til gengæld står der opvaskere på spring til at vaske deltagernes grej op og give dem det tilbage igen straks.

9) Deltagerne må ikke hjælpe hinanden. De må låne deres køkkenudstyr eller ingredienser ud, men de må ikke vise dem, hvordan de udfører ting i køkkenet eller give hinanden gode råd.

10) Liva, dette års ældste deltager, var for lille til at pynte sine kager på bordet i afsnit 1. Så hun stillede dem ned i en skuffe, da hun skulle pynte, men kom til at lukke den og kappe toppene af alle kagerne. Til næste afsnit havde DRs tømrere bygget en skammel til hende, så der ikke røg flere kagetoppe.

11) Det er deltagernes eget tøj, de har på i programmerne. Men de bliver bedt om at vælge noget farvestrålende til optagelserne, for at gøre programmerne festlige ar se på.

12) Programmet er baseret på det prisvindende BBC-program 'The Great British Bake Off', der blev vist første gang i sommeren 2010.

13) Konceptet er solgt til 15 forskellige lande. Australien, Belgien, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Holland, Norge, Polen, Sverige, Tyrkiet, Ukraine og USA.

Bagedystvært: Sådan ser der ud bag kulisserne: