Hans stemme blev genkendt i første afsnit af ’Forbrydelsen III’. Men det er først til sidst, at hætten bliver revet af, og skuespilleren Thomas Gabrielsson sætter ansigt på kidnapperen GM.

Skuespilleren Thomas Gabrielsson, 49 år, er vendt tilbage på skærmen som skurk efter at have været seernes helt som livvagtchefen Leon i tv-serien ’Livvagterne’.

Og han er helt afklaret med sin skæbne, når sidste afsnit af ’Forbrydelsen’ løber over skærmen i morgen aften.

- Det kunne ikke ende anderledes. Vi slutter jo et sted, der for mange er verdens ende, griner han hemmelighedsfuldt. Ligesom de øvrige i ’Forbrydelsen’ kendte han ikke sin skæbne, eller ’hvem, der var den’, før til læseprøven af 10. afsnit.

Digtet med undervejs


- Jeg vidste kun, at min figur ville være nødt til at være med hele vejen, og at jeg ikke havde myrdet min datter, Louise Jensen. Jeg havde ligesom de andre gættet med undervejs, og som de fleste andre ramte jeg ved siden af.

Han er meget glad for, at han har haft lov til, komme med ideer til forfatteren Søren Sveistrup, om hvad der er gået forud i gerningsmandens liv og hans brutale gerninger.

- Det var vigtigt for mig at vide, hvorfor han går grassat på den måde og hvad der er sket med datteren. For mig er han et menneske, der har været ude for flere tragedier. Han har været rimeligt højt på strå som it-ingeniør i rederiet Zeeland, men ikke været klar over, at han havde et barn.

På et tidspunkt mister han sit job som følge af finanskrisen, han begynder at drikke og ender på gaden som hjemløs. Da han finder ud af, at han har en datter, prøver han at få forældremyndigheden, da moderen dør. Men det lykkes heller ikke.

Hun bliver anbragt på et børnehjem, han når aldrig at få talt med hende. Da datteren dør, bruger han et år på at blive clean og begynder at tilrettelægge, hvordan han kan opklare den sag, forklarer Thomas Gabrielsson.

Han vidste ikke, hvor længe han skulle optræde med maske på.

- Vi talte om, at masken måske skulle falde allerede i 3. afsnit, men forfatteren Søren Svejstrup ville gerne gemme gerningsmandens identitet så længe som muligt.

Kritik af rulletekster

Det har udløst en del kritik af, at hans navn har figureret på rulleteksterne fra første afsnit som GM for gerningsmand.

Men jeg synes nu ikke, det har ødelagt noget for seerne. Jeg skjuler mig jo ikke for seerne, men for politiet. Vi har diskuteret det frem og tilbage, om vi skulle gøre det eller ej.

Fuld fart på karrieren

Vi vidste, at min stemme er så karakteristisk, at mange måske ville genkende den, så vi blev enige om, at det ville skabe for store spekulationer, hvis det IKKE stod der. Det havde været en helt anden sag, hvis vi havde forvrænget min stemme, understreger han.

Den dansk/svenske skuespiller har været et fast bekendtskab for de danske tv-seere, siden han første gang optrådte i ’Rejseholdet for 11 år siden. Men han er lige så berømt i sit fødeland Sverige, hvor han netop har afsluttet optagelserne af en ny spændingsthriller ’Skumringstimen’ med Lena Endre, som vi kender fra ’Wallander’-serien.

Filmoptagelser i Norge


Han fløj direkte fra slutscenen i ’Forbrydelsen’ i Norge til filmoptagelserne på Øland. Mandag morgen flyver han til Stockholm til et møde omfortsættelsen af den svenske sci-fi-serie ’Ægte mennesker’, der blev vist på DR1 i sommer.

Han oplever stadig at blive genkendt som den russiske superskurk Sergej fra tv-serien ’Ørnen’.

- Uvisheden var den samme, som da vi lavede ’Ørnen’. Jeg kan huske, da forfatteren Peter Thorsboe ringede til mig og fortalte, at han havde været nødt til at slå Sergej ihjel, fordi der skulle være plads til andre skurke, men at han havde haft en klump i halsen, da han gjorde det, fortæller Thomas Gabrielsson.

Selv om han har boet i Danmark i 30 år, føler han sig mere som skandinav med verden som arbejdsplads.

- Vi lever og arbejder i en global verden, og kigger man sådan på det, er der masser af muligheder. Man kan tage til England, USA og Tyskland og arbejde. Men jeg bor, lever og elsker Danmark. Her hører jeg til, men jeg opfatter mig som en skandinav, der har en fod plantet i begge lande, og det giver mig flere muligheder.

Hvor jeg vil ende mine dage? Det kunne være Bali.