Når Ole Bornedals længe ventede film om det danske nationalikon, John Mogensen har premiere om en måned, er det med en noget lettere Rasmus Bjerg på den røde løber, selvom han stadig døjer med eftervirkningerne.
Trekvart år efter de sidste optagelser, slæber skuespilleren stadig rundt på noget af den ekstra vægt han tog på, for at falde ind i rollen som den store sanger, der også rent fysisk havde en vis pondus.
I forbindelse med optagelserne tog Rasmus Bjerg op mod 15 kilo på, fortæller den 41-årige skuespiller til BT.

»Jeg gik fra under 100 kilo og helt op til 112-115 kilo. Og når det foregår over tre måneder, gør man alt det forkerte. Så det satte sine spor,« siger Bjerg, der var noget udfordret på sin fysik.

»Det var et alvorligt benspænd, at tage så meget på i løbet af så kort tid, for jeg blev hurtigere træt, og følte mig i dårlig form. Og jeg var ikke så skarp, som jeg plejer. Så det blev en fysisk begrænsning, fordi jeg levede dårligt og usundt i den periode. Når jeg ser optagelserne nu, ligner jeg jo én der er ved at sprænge i luften, og er ved at dø. Jeg ser sgu usund ud, hvilket jeg også var. Men det var John (Mogensen) jo også. Så jeg bilder mig ind, at det havde en effekt på mit spil,« siger Rasmus Bjerg, der har den altdominerende hovedrolle i Bornedals historie om sangeren som hele Danmark elskede for hans bramfri og poetiske sange om livet på godt og ondt.

Det er første gang historien om den folkekære sangers liv bliver foldet ud på film, og det er en gribende historie om en mand, der stræbte så meget efter det perfekte, at det tog livet af ham allerede som 48-årig.

En mand, der var elsket af den almindelige dansker, men som stræbte efter anerkendelse hos finkulturen.

»Jeg kender det godt fra mit eget fag, hvor vores største fjende dybest set er os selv, når vi kommer i tvivl, og ikke tror på det, vi laver. Så kan vi ikke se skoven for bare træer, og ser ikke alle dem, der synes, det er godt og fantastisk, og er heller ikke i stand til at omfavne og sætte pris på det vi har. John mente aldrig, at det han gjorde var godt nok, og han fandt aldrig den ro, der er så vigtig. Og det tog livet af ham,« siger Rasmus Bjerg.

John Mogensen var ikke bare en ener og en original, men også perfektionist til fingerspidserne. Hvilket er filmens røde tråd.
Angsten for ikke at yde det bedste hvergang gav musikeren sceneskræk, og det blev en ond cirkel, der gjorde ham afhængig af alkohol, der dæmpede frygten, når John Mogensen skulle optræde offentligt.

Så ud over den fysiske lighed, havde Rasmus Bjerg og Ole Bornedal talt om, at skuespilleren måske kunne eksperimentere med at være beruset i flere af filmens scener, for at komme endnu tættere på John Mogensens virkelighed.

»Jeg havde en romantisk forestilling om, at jeg kunne være halvfuld i flere af scenerne, og det var Ole med på. Men det ville simpelthen have været for meget for mig. Oven i de mange kilo jeg havde taget på, så tror jeg ikke, at jeg ville have kunnet klare det fysisk. Så det gik ikke,« fortæller Rasmus Bjerg, der har en hustru og fire børn derhjemme til daglig. Men han er glad for at mange af optagelserne foregik langt væk hjemmefra - i Tjekkiets hovedstad, Prag,

»Det var nogle virkeligt lange optagedage, ofte 16 timer i døgnet, hvoraf jeg brugte to timer i sminken, for at komme til at ligne John så meget som muligt. Så det at vi var langt væk hjemmefra betød heldigvis, at jeg ikke skulle være noget for min familie. For de seks timer i døgnet, hvor jeg skulle slappe af, gik jeg som regel ud som et lys.«

»Vi byggede hele hans hus i et studie i Prag. Så jeg så ikke familien i seks uger. Hvis det havde været Hollywood, så havde det nok været et halvt år. Men min hustru, Helle, var den standhaftige hausfrau, og så kom far hjem med smør til brødet. Med fire børn, hus og to biler i indkørslen, skal der jo slæbes noget hjem,« smiler Rasmus Bjerg, der stadig slæber rundt på dødvægt fra John Mogensen:

»Nu er jeg nede på 108, og jeg skal nok ned på 95. Og lige nu holder jeg pause. Jeg har aldrig rigtig haft den slags åndehuller før, fordi jeg altid har haft gang i nogle ting,« siger Rasmus Bjerg, der lavede one-man-show lige efter filmoptagelserne sidste år, og som de sidste ni år også har været optaget om sommeren med Cirkus Summarum:

»Så nu puster jeg for alvor ud, og så skal jeg igang med nogle nye spændende projekter. Jeg skulle nødig ende som John, der kun blev 48. Han blev sgu kun 48 somre. Det er jo chokerende.«
Han holder en lille pause:

»Heldigvis er det blevet moderne at mærke lidt mere efter. Det var det ikke dengang.... Jeg håber man fornemmer det der brændte barn, som John Mogensen bar med sig hele livet, og som gjorde, at han ikke rigtigt formåede at være til stede i livet. Det er nok den fortælling mange af os kan spejle os i, og genkende fra vores eget liv, eller fra nogen vi kender. Så vi kan blive i stand til at omfavne det, vi har - i stedet for at jagte alt muligt andet i livet.«

'Sålænge jeg lever' er skrevet og instrueret af Ole Bornedal, og har premiere d. 8. marts.