Lyt til artiklen

»Gid de ikke fandtes.« Sådan lød det fra en frustreret og skuffet Grand Prix-deltager, Anne Gadegaard, til bt.dk efter showet lørdag aften. Hun blev nemlig stemt som nr. 1 af seerne, men måtte se sig slået af boybandet Anti Social Media på målstregen med sølle seks point.

Årsagen var, at fagjuryen, der består af 15 personer, havde givet hende en delt andenplads med solisten Cecilie Alexandra. Anti Social Media fik omvendt en førsteplads af juryen og en andenplads af seerne. Men fordi Gadegaard delte point med en anden solist, endte hun med et par point mindre end drengene.

Fagjuryen består af 15 mennesker, herunder popsangerne Anna David og Maria Montell, Søren Poppe og Jakob Sveistrup samt nogle repræsentanter for P3. De har en meget stor magt, eftersom deres stemmer vægtes 50 procent - det samme som hele Danmarks stemmer tilsammen.

Søren Poppe, der i årets danske Melodi Grand Prix var juryformand for Region Hovedstaden, mener, at fagjuryerne havde for meget magt.

»Det kan godt være, at vi sidder nogle folk og ved en masse om Grand Prix, men det skal være danskerne, der skal afgøre, hvem der skal videre. Derfor skal de have et større talerør. Så er det spørgsmålet, om det så skal hedde 60/40 eller 75/25 i seernes favør,« siger Grand Prix-vinderen fra 2001.

MGP2015

Men det er helt fair, siger Jan Lagermand Lundme, DRs underholdningschef, som BT talte med efter showet om magtfordelingen. Han forklarer, at det er professionelle fagfolk, der sidder i juryen. Derfor vægter deres afgørelse meget højt.

»Jeg synes, det er rimeligt, at man deler det fifty-fifty mellem jury og seere. Når man har to hold, der stemmer, er de ikke enige, hvilket også er interessant,« siger han til bt.dk.

Selv om Anti Social Media ikke var seernes favorit, mener Jan Lagermand Lundme stadig, at de er de rigtige vindere.

»Jeg er 100 procent sikker på, at når vi sender drengene til Wien, har de hele Danmarks opbakning,« siger han.

Anti Social Media kommer ind på bt.dk og chatter fra kl. 15.30 og en time frem. Stil dit spørgsmål eller kom med en kommentar i chatten herunder.