Den længe ventede filmatisering af George R.R. Martins fantasy-bøger i serien "A Song Of Ice and Fire" har i nat dansk tid premiere på den amerikanske TV-kanal HBO.

På forhånd giver de amerikanske TV-anmeldere medvind til serien, der har titlen "Game of Thrones" og har danske Nikolaj Coster-Waldau i en af de bærende roller. The Baltimore Sun tildeler serien fem stjerner og kalder det blandt andet en:

- storslået og tordnende serie om politiske og psykologiske intriger.

Seriens skabere har kaldt serien, der foregår i middelalderverdenen Westeros for "The Sopranos i Midgård". Los Angeles Times konkluderer, at den beskrivelse holder stik:

- "Game of Thrones" har alle de elementer (...) der suger seere til serier som "The Sopranos" med flere. Det, at der er tale om en fantasy-serie, bør ikke skræmme folk væk, fordi der - ligesom med "Ringenes Herre" - er en ægte tiltrækningskraft i kostumedramaer, der parrer tyk mytologi med populære elementer som krig, ære, stolthed, begær magt og, ja, sågar humor.

Nikolaj Coster-Waldau spiller rollen som ridderen Ser Jaime Lannister, der er søn i en af seriens stridende familie-dynastier. Bøgerne af George R.R. Martin har et passioneret fanfølge, og der har været høje forventninger i fankredse. Generelt er anmeldelserne i de amerikanske medier positive, og de forventningsfulde fans bliver heller ikke skuffede, spår film- og TV-netmediet HitFix.

- Benioff og Weiss (seriens skabere, red.) har taget Martins bog og oversat den med en loyalitet som fans vil sætte pris på, skriver anmelderen.

Chicago Sun-Times anmelder kalder serien en stor mundfuld i kraft af dens store persongalleri, og plottets indviklede familieintriger, men mener at der vil være gevinst for seere, der er villige til at sætte sig ind i seriens univers.

Danske seere må vente til den 4. maj, hvor Canal har dansk premiere på serien. Dog kan du herunder se de første fjorten minutter af seriens første afsnit.