Hun havde hovedrollen som Cecilie i Absalons Hemmelighed for ni år siden. I dag er 23-årige Sarah Juel Werner ved at uddanne sig til skuespiller. »Af respekt for faget«, fortæller hun.

I år er det 9 år siden, at danskerne for første gang kunne følge med i den arkæologisk interesserede Cecilies kamp for at afsløre Absalons hemmelighed og redde sin hjertesyge lillesøster Ida.

Hovedrolleindehaveren var den dengang 14-årige Sarah Juel Werner, der år forinden havde imponeret danskerne med sit utrolige talent i rollen som ulvepigen Tinke i filmen af samme navn.

»Da jeg spillede Tinke som 8-årig fik jeg at vide, at man kunne uddanne sig til skuespiller, og så vidste jeg, at det var det, jeg ville«, siger Sarah Juel Werner.

Da bt.dk skrev om den store forvandling hos hendes medskuespillere Gustav Hintze og Eva-Theresa Jermiin Anker, der spillede henholdsvis Hubert og lillesøster Ida, blev flere læsere overraskede over, at der allerede var gået ni år, siden Absalons Hemmelighed første gang rullede over skærmen.

Men sådan har Sarah Juel Werner det overhovedet ikke.

Foto: Privat
Vis mere

»Der er simpelthen sket så meget på de år. Jeg var 13, da optagelserne startede, og nu er jeg 23. Så jeg er selvfølgelig blevet færdig med skolen og så har jeg haft en del roller i både kortfilm og spillefilm«, siger Sarah Juel Werner, der også har boet i Indien i et år.

Først rejste hun rundt i et halvt år, og derefter arbejdede hun et halvt år som assistent for en tøjdesigner. Derefter rejste hun rundt til flere af verdens slumkvarterer som næstformand i fadderskabsorganisationen Plans Danmarks ungdomsafdeling, Plan Future.

Men hun var aldrig i tvivl om, at hun skulle tilbage til Danmark og uddanne sig til skuespiller. Derfor går hun nu på første år af Skuespillerskolen i Odense.

Efter Absalons hemmelighed opnåede hun roller i spillefilm af både Susanne Bier, Søren Krag Jacobsen og Niels Arden Oplev, men selvom rollerne rollerne blev ved med at komme til hende, skænkede hun det aldrig en tanke at arbejde som autodidakt.

»Af respekt for faget ville jeg gerne uddanne mig til det, jeg arbejder med. Alle andre på settet, instruktører, lydmænd, fotografer, alle har en uddannelse, så det skal jeg selvfølgelig også have«, slår hun fast.

Når han er færdig er drømmen at lave så mange forskellige ting som muligt. Smalle film, blockbusters, tv-serier, store teaterscener, små teaterscener. Så længe hun kan få lov at leve af det, hun elsker.

Først skal hun dog være færdig med skuespillerskolen. Og imens får hun nok ikke tid til at følge med i Absalons hemmelighed.

»Men jeg har jo også set den et par gange«, siger hun.

På trods af at julekalenderen ligger mange år og flere roller tilbage, så bliver hun stadig genkendt som Cecilie på gaden. Det har hun det fint med. Det følger jo med det at være skuespiller, fortæller hun.

Sarah Juel Werne som Cecilie med sin tv-familie. Lillesøster Ida (Eva-Theresa Jermiin Anker), mor Benedikte (Ellen Hillingsø) og far Niels (Henrik Prip).
Sarah Juel Werne som Cecilie med sin tv-familie. Lillesøster Ida (Eva-Theresa Jermiin Anker), mor Benedikte (Ellen Hillingsø) og far Niels (Henrik Prip). Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Absalons Hemmelighed blev første gang i vist i 2006 og siden genudsendt i 2010.

Det er dog ikke kun Sarah Juel Werner, der har fået sin familie til at samle sig om husalteret i december.

I 2003 spillede hendes lillebror Jonathan Werner Juel rollen som Josefines lillebror i julekalenderen Jesus og Josefine.