BTs filmanmelder, Niels Lind Larsen, kigger her tilbage på søndagens Oscar-show, der havde fået en ansigtsløftning til sin 85. uddeling

Nu hedder det ikke længere ‘The Academy Awards’, men slet og ret ‘The Oscars’, og showet var som noget nyt lagt i musikkens tegn. I en grad, så vi flere gange skulle høre om den støvede musical 'Chicago' og se Barbara Streisand hviske sig gennem 'Memories'.

Men fint nok. Det tog i hvert fald fokus fra en nat, der var fattig på overraskelser, når det kom til priserne, og hvor de historieskabende øjeblikke - de berømte Oscar moments - lod vente på sig. Men så kom de også.

Største nedtur:

Danmark fik ingen Oscar, men det har næppe bragt skår i nomineringsglæden hos Nikolaj Arcel, der allerede er blevet overdænget med nye jobtilbud, og som under alle omstændigheder var oppe mod et mesterværk i den østrigske film 'Amour', der løb med prisen for bedste udenlandske film.

Til gengæld blev Steven Spielberg måske en smule skuffet. 'Lincoln' var som årets topscorer nomineret til hele 12 Oscars, men endte med kun at vinde to, for bedste scenografi og bedste mandlige hovedrolle til Daniel Day-Lewis. Det var Day-Lewis' tredje Oscar for bedste hovedrolle, hvilket ingen andre har opnået før, så han har næppe været utilfreds.

Største optur:

'Argo' var hele vejen favorit til at løbe med titlen som årets bedste film. Ikke nødvendigvis fordi den var det, men i mindst lige så høj grad fordi det er en film, der hylder Hollywoods evne til at gøre en forskel. At den skulle løbe med tre store priser, incl. bedste klip og bedste manuskript baseret på andet materiale, var dog næsten mere end den kunne håbe på.

Optur må der også have været hos Ang Lee og hans 3000 mands store filmhold bag 'Life of Pi'. Fire statuetter blev det til, for bedste instruktør, bedste musik, bedste visuelle effekter og bedste fotografering, og det gør den faktisk til aftenens største vinder.

LÆS HELE BT.DKS LIVECHAT FRA OSCARNATTEN HER
(læser du med fra mobilen? Så se chatten HER)

Årets overraskelse:

Oscar er sjældent de helt store overraskelsers fest, heller ikke denne gang. Men helt oplagt var det ikke, at Jennifer Lawrence skulle løbe med prisen for bedste skuespiller i filmen 'Silver Linnings Playbook'. Især ikke fordi, hun var oppe mod henholdsvis den yngste nominerede nogensinde i 9-årige Quvenzhané Wallis i 'Hushpuppy', og den ældste nominerede nogensinde i Emmanuelle Riva fra 'Amour', der fejrede sin 86 års fødselsdag til Oscarfesten. 22-årige Jennifer Lawrence kan opleves i Susanne Biers næste film 'Serena', men er nok bedst kendt for rollen som Katniss i 'The Hunger Games'.

OSCARS/


US-OSCARS-SHOW


Årets Oscar Moments:

Der var færre af de store grådkvalte taler i årets show, men Daniel Day-Lewis, der efterhånden også har en del træning, formåede at være både ydmyg, personlig og bevægende, samtidig med at han hyldede sin kone og havde overskud til at lave sjov med Meryl Streep.

Også Ben Affleck var tydelig bevæget, da han modtog prisen for 'bedste film' med 'Argo', og med tårer i øjnene og en puls på 200 fik han takket alle og leveret en tale, der vil blive dyrket flittigt på Youtube de kommende uger.

Og så tæller det vel også som et Oscar-moment, ikke mindst i filmakademiets egen bog, at USAs førstedame, Michelle Obama var med til at overrække prisen for årets bedste film.

Når stjernestøvet har lagt sig, var det slet ikke så ringe en Oscar-årgang endda.