Selv på sjette sæson er 'Den store bagedyst' så populær, at den i sidste uge slog 'Vild med dans' i seertal.

Når ‘Den store bagedyst’ onsdag aften for tredje gang i år rulles ud på skærmen, vil en lille million danskere følge med.

Selvom programmet kører på sjette sæson, er vi tilsyneladende langt fra kagemætte, hvilket sidste uges seertal vidner om. Her blev bagedysten set af 929.000 danskere, hvilket var 8.000 mere end ‘Vild med dans’, som normalt er seernes favorit. Og den føring mener livsstilsekspert Flemming Møldrup fra ‘Kender du typen’, at der er en rigtig god grund til.

»Det er fortællingen om ‘Klods Hans’ om igen. Vi danskere kan simpelthen så godt lide at se almindelige mennesker blive til noget og følge dem i deres dramatiske kamp,« forklarer 47-årige Flemming Møldrup om en af de mest oplagte grunde til, at ‘Den store bagedyst’ har taget danskernes med storm.

»I princippet er konceptet i begge programmer det samme. I ‘Vild med dans’ er det bare kendte amatører, der skal lære at danse. Så de er også på en uddannelsesrejse. Forudsætningen er den samme.

Men i ‘Den store bagedyst’ har du nogle engagerede fuldstændig almindelige mennesker, som slet ikke er kendte, og dem følger vi en i dyst om at bage.

De er alle sammen dygtige, men starter med at lave noget, der falder sammen. Og dem, der når til finalen, ender som semi-professionelle kageskabere, fordi de undervejs på den her rejse også lærer en hel masse. Og udover dét, er der i programmet indbygget misundelse, drama, humor, spænding. Så konceptet indeholder alt det, vi godt kan lide,« siger Flemming Møldrup, som ikke mindst roser DR for valget af de ti amatørbagere, som langt fra er tilfældigt.

»De er plukket, så vi allesammen kan spejle os i en af dem. Du har alt fra indvandreren til den unge på sabbatår. Fra moderen i den moderne familie til nørden og bedstemoderen.«

Årets ti deltagere i 'Den store bagedyst'. Anam - som står midt i bageste række - røg ud i andet program.
Årets ti deltagere i 'Den store bagedyst'. Anam - som står midt i bageste række - røg ud i andet program. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Caster Elisa Lykke er enig i Flemming Møldrups betragtninger omkring den geniale sammensætning af amatørbagere.

»Deltagerne repræsenterer et bredt billede af vores verden. Der er høj identifikation i mange af dem, og samtidig er de nogle typer, som ikke er sindssygt larmende.

Det er ret almindelige mennesker, som har en stor passion for noget, som i rigtig manges øjne er ret banalt. De skal udgøre et bredt snit i befolkningen, og det har casterne til programmet ramt til perfektion,« siger Elisa Lykke.

Men castingen er ikke det eneste, der rammer plet. Programmet rammer ifølge Flemming Møldrup også lige ned i tidsånden.

»Tid er en høj valuta i vores samfund i dag. Så at have tid til at bage og bygge store kageværker op fra bunden, kan godt være et statussymbol, fordi så mange af os er fanget på hamsterhjulet, der bare buldrer derudaf.

Så det spiller også en rolle i programmets popularitet. Men frem for alt er det heltefortællingen, at vi godt kan lide at se almindelige mennesker blive til noget og følge dem i deres dramatiske kamp på vejen dertil.«

Lisettes arbejde inspiceres af dommerne i 'Den store bagedyst'
Lisettes arbejde inspiceres af dommerne i 'Den store bagedyst' Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

-------------------------

KENDER DU TYPEN - bedømt af caster Elisa Lykke

Anton Dahl Grue
Anton Dahl Grue Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Anton Dahl Grue, 20 år, Lyngby. Yngste skud på ‘bagedyst-stammen’. Bor stadig hjemme hos sine forældre.

SVIGERMORS DRØM: Han ser godt ud, ligner faktisk lidt ham Tobias, der vandt for nogle år siden, og derfor føler vi os trygge ved ham. Ligesom der er naboens datter, er der mors dreng og svigermors drøm. Og det er Anton.

Nicolai Mouritzen
Nicolai Mouritzen Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Nicolai Mouritzen, 43 år, Hellerup. Har en IQ på 135, hvilket han håber, hjælper på bagedysten.

DEN BLØDE MAND: Når man skal caste til et program, gør man det ud fra helheden, det store billede. Og der skal være den lidt kloge, som har overblikket og roen. Det kan Nicolai bidrage med. Han er om nogen den meget almindelige kloge og bløde mand.

Jesper Søvndal
Jesper Søvndal Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Jesper Søvndal, 28 år, Kolding. Stillede engang op i verdensmesterskabet i ét-hjulet cykel for par. Blev nummer fem.

DEN NØRDEDE: Jesper er nok en af de allermest almindelige i programmet. En dejlig jyde, som ikke larmer og får os til at føle os trygge. Han er den super-almindelige fyr og samtidig den lidt nørdede, som går mere op i at nørde end at bage kager.

Kirsten Jazmin Thur
Kirsten Jazmin Thur Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Kirsten Jazmin Thur, 21 år, Odense. Stammer fra en cirkusfamilie og er god til at gå på line og skrue på sin gamle Folkevogn.

NABOENS DATTER: Hun er indbegrebet af naboens datter. En rigtig skøn ung pige, som sikkert ligner mange andre fra Odense, men så bliver vi lige lidt chokerede over, at hun kommer fra en cirkusfamilie, og oveni alt det feminine også har det drengede. Hun er blevet en rigtig darling allerede.

Nipuni Julie Jakobsen
Nipuni Julie Jakobsen Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Nipuni Julie Jakobsen, 27 år, Aarhus C. En rigtig tøsepige, som elsker alt, hvad der er lyserødt og bager kager hver eneste dag.

PERFEKTIONISTEN: Det sjove er, at hun er en tro kopi af den allerførste vinder Annemette Voss. Bare med et andet etnisk udseende. Hun er den ambitiøse, perfektionistiske og ordentlige, som samtidig også har alt det feminine.

Rosa Christensen
Rosa Christensen Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Rosa Christensen, 59 år, Glyngøre. Bedstemor og jæger. Har dog ikke dyrket interessen for jagt de seneste år.

DEN ELSKELIGE: Hvert år er der bedstemoderen for de lidt ældre seere. Og i år er det Rose. Hende, der er den ældste i flokken, som omfavner alle de andre, er enormt elskelig og har det lille twist, at hun er jæger. Folk elsker hende allerede. Hun er helt klart en af favoritterne.

Lisette Toth Larsen
Lisette Toth Larsen Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Lisette Toth Larsen, 35 år, København Ø. Har tidligere været catwalk model, og har lavet en del tv og reklamer.

DEN PÆNE PIGE: Hun er mor-typen, som har lavet vildere ting. Den pæne lidt speltagtige  husmor, der går i det rigtige tøj, sætter håret lidt pænt og går meget op i sit udtryk. Lisette kunne ligeså godt være en pæn Rungsted-pige. Hun er sådan en, der er meget kontrolleret i sit udtryk.

Jacob Lund Hjort
Jacob Lund Hjort Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Jacob Lund Hjort, 30 år, København Ø. Er diabetiker og får derfor ikke meget gavn af sine flotte kager. Elsker at rejse og finde spændende madoplevelser.

UNG OG FRISK: Når man skal repræsentere hele Danmark, skal alle hudfarver og alle typer med. Jacob er mørk, og dét at han er diabetiker, og dermed ikke kan spise sine egne kager, giver et lille twist ude i stuerne. Han ser skøn ud og har noget ungt og friskt over sig.

Andrea Søllested
Andrea Søllested Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR
Vis mere

Andrea Søllested, 50 år, Næstved. Har for en del år siden vundet både DM og EM i bodypaint.

VOKSENLÆKKER: Hun udstråler, at hun er vant til at være på. Måske ikke på tv, men hun har skullet præstere med sin krop. Andrea kan bidrage med lidt lækkerhed. Hun har prøvet lidt af hvert, hviler i sig selv, er den voksne, lidt lækre kvinde, som ikke nødvendigvis ligner en ‘hausfrau’.

----------------------

BAGEDYSTEN FOR BEGYNDERE

Man skal være fyldt 16 år. Være vild med bolledej og kagecreme og krummelurer. Og så må man aldrig have arbejdet som bager.

Dét er grundingredienserne i den enorme seersucces, som DR nu kører på sjette sæson, hvor ti amatørbagere hver uge får en bunden opgave, som skal løses på tid.

Ligesom i andre talentshows munder udsendelsen ud i en dommerafstemning, som betyder, at en deltager hver uge må forlade programmet.