Når den kommende sjette sæson af 'Den store bagedyst' ruller over skærmen, bliver det uden dommer Jan Friis-Mikkelsens vurderinger af glace, ambitionsniveau og det perfekte snit.

Efter fem sæsoner som dommer på programmet meddelte DR tirsdag i en pressemeddelelse, at Jan Friis Mikkelsen stopper i sin vante rolle som dommer, fordi DR har valgt, at to helt nye skal tage over, efter også Mette Blomsterberg i januar meddelte, at hun stoppede som dommer i programmet.

Jan Friis-Mikkelsen selv havde håbet at fortsætte i dommerrollen, og derfor var han da også en smule skuffet, da han fik nyheden.

»Det første, jeg egentlig sagde, var 'øv'. For jeg synes, det var pissesjovt at være med, og jeg har mødt en masse fantastiske mennesker, som har brændt for det, de lavede. Man har været i et fantastisk miljø, og det smitter jo, så jeg er øv over, at det eventyr er slut nu,« siger Jan Friis-Mikkelsen.

Den nu tidligere dommer var dog ikke helt overrasket over beslutningen, for efter Mette Blomsterbergs afsked havde Jan Friis-Mikkelsen selv åbnet op for den mulighed, at alle muligheder skulle prøves af - og han ville heller ikke selv være med for enhver pris.

»Vi har talt om, det skulle give mening for begge parter, jeg ville heller ikke stå og ligne et fjols,« fortæller Jan Friis-Mikkelsen.

Han er løbende blevet castet med forskellige mulige nye meddommere, men det stod hurtigt klart for Jan selv, at det var svært at parre ham med en helt uprøvet bagedommer.

»Jeg var ovre til en casting, hvor jeg var sammen med de tre piger, der var valgt som emner, og der kunne jeg godt mærke, at det var svært for mig at give dem nok plads. Det er klart, at min rutine gør, at det vil blive et umage par fra start,« forklarer Jan Friis-Mikkelsen.

Han bærer ikke nag over DRs beslutning, men forstår godt, at man nu vælger at få et helt nyt udtryk på programmet med nye værter - også selvom flere måske ville mene, han burde smække mere med døren på vej ud.

»Det kan godt være, nogen siger; 'han er da lidt naiv'. Men det må jeg så have lov til at være, bare jeg føler, jeg ikke er blevet trådt på. Så er jeg lidt ligeglad med, hvad andre synes,« forklarer Jan Friis-Mikkelsen.

På et punkt er han dog en anelse utilfreds med DR. Fordi det er så tidskrævende at lave 'Den store bagedyst', havde Jan Friis-Mikkelsen for længe siden sat foråret af til programindspilninger - men i lang tid har han gået i uvished om, hvad fremtiden måtte bringe.

»De sidste tre uger har jeg sagt til DR, at 'nu må I finde ud af, hvad I vil'. Om jeg skulle blive ved med at stå standby, for jeg har låst mange dage,« forklarer Jan Friis-Mikkelsen.

Ifølge tværgående chef for DR Aarhus, Signe Aggerholm, har man afviklet casting-processen så hurtigt som muligt, men det har været en intens proces, fordi Mette Blomsterberg først meddelte sin afgang i januar.

Hun understreger dog, at Jan Friis-Mikkelsen på ingen måde var vraget på forhånd, bare fordi Mette Blomsterberg forlod 'Den store bagedyst'.

»Jan har været i spil i hele processen. Det har handlet om at se, hvad der fungerer på skærmen, for ellers kunne man da godt sige – hvorfor ikke bare sige fra starten, at vi ikke ønskede at fortsætte med ham. Men vi har haft ham i tankerne og har været meget glade for ham, så han har været holdt fint inde i casting-processen på lige fod med, og måske også med et bedre lod, end dem vi har castet,« forklarer Signe Aggerholm.

I den kommende uge afslører DR, hvem der fremover skal være dommere i 'Den store bagedyst', og selvom Jan Friis-Mikkelsen gerne var fortsat i programmet, ja så er der også gode ting ved ikke længere at være på skærmen hver uge i et af Danmarks mest sete programmer.

»Især min yngste datter på 17 har af og til følt, at det har været lidt for voldsomt, når folk har fundet ud af, hendes far var 'ham fra bagedysten'. Sidste år var der billeder af, jeg gik rundt i bar mave, og hun hørte sine klassekammerater sige: 'Han er da meget lækker, ham din far'. Det var lidt grænseoverskridende, så dybest set er hun i hvert fald glad for at komme lidt i skyggen igen,« fortæller Jan Friis-Mikkelsen.