Gode gamle Robert Duvall dukker også op i Tom Cruises nye action-film . Foto: UIP
Gode gamle Robert Duvall dukker også op i Tom Cruises nye action-film . Foto: UIP

Hvis du er til klassisk herreaction a la Eastwood, Bronson og Statham, så bør du bruge et par timer i selskab med Tom Cruise’ seneste læderhals, Jack Reacher.

Den forhenværende supersoldat og ditto politibetjent får pigerne til at skælve af lyst, han får drengene til at ryste af skræk (og misundelse), og så løser han den gåde, som hele Pittsburghs politigård ikke fatter en brik af - uden at få én eneste dråbe sved på panden.

Jack Reacher er en actionhelt af den gamle skuffe. Og selvom denne Tom Cruise-produktion måske er ti minutter for lang, så holder rytmen og spændingen hele vejen frem til den befriende fede afslutning - ingen helte her.

Godt skruet sammen

Man kunne sagtens afskrive Cruises filmatisering af den populære amerikanske action bog-serie som klichéagtig. Men selvom Nicoles og Katies eksmand måske i privaten er lidt af en særling, så ved han godt, hvordan man skruer en ordentlig actionfilm sammen.

Og den klassiske actionbøf-stemning opblødes konstant af smagfuld (og underspillet) befriende komik, som når to af Pittsburghs sejeste, men også dummeste, banditter overfalder Reacher med hhv. baseballbat og brækjern, men i stedet ender med at banke hinanden. Eller når vores helt tålmodigt forklarer fem andre bøller foran en bar, hvordan han én for én vil knække dem - hvilket han selvfølgelig gør.

Historien holder

Men ’Jack Reacher’ er bestemt ikke bare action og bøllebank. Således besidder historien om fem tilsyneladende meningsløse mord i filmens første scene og den følgende opklaring et fint tilpasset miks af detaljer og overraskelser.

Tom Cruise og filmens kvindelige hovedrolle (en lokal advokat spillet af Rosamund Pike) har en fin kemi. Seksuel spænding kombineres gnidningsfrit med solidt politiarbejde. Og selvom nogle måske vil synes, at slutningen er lige lovlig John Wayne-agtig, så forlader man biffen med en god fornemmelse i maven.

'Jack Reacher', action, fire stjerner

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.