Det er svært at undgå tanker indeholdende spørgsmålet: 'Er det virkelig nødvendigt, at jeg skal se dette' til filmatiseringen af østrigske Natascha Kampusch-kidnapningen og hendes otte år lange fangenskab i den syge enspænder Wolfgang Priklopils kælder.

Svaret er JA.

Ikke at alle bør se filmen, men at den har sin berettigelse og er nødvendig for at forstå den lille piges mange års mareridt og ikke mindst Nataschas psyke før, under og efter flugt og befrielse, da hendes ’3096 dage’ i fangenskab endelig slutter. Filmen er da også baseret på Natascha Kampusch’ egen bog og med hendes velsignelse.

Filmen begynder for 15 år siden, da den kun 10-årige pige i 1998 brutalt kidnappes på vej til skole. Kampusch vågner forvirret i en lille celle, bygget til formålet under Priklopils hus.

Overlevelsesinstinkt
Først har det underjordiske fængsel kun toilet og håndvask, og lille Natascha sover på gulvet, (de første tre år spilles hun råt af Amelia Pidgeon), men gennem årene bliver rummet mere og mere ’et hjem’ – med seng, tekøkken og radio. Vi følger den ensomme piges liv med fysisk og psykisk tortur udført af den arbejdsløse, perfektionistiske Wolfgang, hvis eneste gæst i huset ovenpå, er mandens dominerende mor.

Forholdet mellem ham og den lille pige udvikler sig, og kun hendes overlevelsesinstinkt gør, at hun ikke bare ’erstattes af en ny pige’.

Troværdig Thure
Rollen som teenage-Natascha spilles meget overbevisende af den Auschwitz-tynde irskfødte Antonia Campbell-Hughes, mens vores egen Thure Lindhardt troværdigt spiller Wolfgang Priklopil, og Trine Dyrholm har fået hvervet som Nataschas ulykkelige mor, der i otte år ikke opgiver at finde pigen i live. (Lyder i øvrigt som om, at Dyrholm er blevet eftersynkroniseret).

Emnet er langt fra let og filmen kunne være amerikaniseret med dramatisk underlægningsmusik og unødvendige voldsscener, men instruktøren Sherry Hormann har løst opgaven følsomt fint og gjort, at de 111 min. slet ikke er så slemme som frygtet.

4 Stjerner
'3.096 dage'
Tyskland, 2013
Instruktør: Sherry Hormann
Premiere i udvalgte biografer

Se trailer her: