Det er godt at være god til kapgang, hvis man skal holde trit med livet.

14-årige Martin er den bedste i Sdr. Omme, men alligevel går alt lidt for hurtigt, da hans mor pludselig dør af blodkræft, og ungersvenden kastes ind i de voksnes rækker med begravelse, konfirmation, sin første brandert og udsigt til seksuel debut. Alt sammen inden for de første uger af den lange, varme sommer i 1976.

Det er dansk films største nostalgiker, Niels Arden Oplev, der tager os med til provinsens tabte tid, hvor solen glimter lige så korngult i håret, som den gjorde det i ’Drømmen’.

’Kapgang’ er baseret på en roman af Morten Kirkskov, og den rammer sit tidsbillede så præcist og pointeret, at de beigefarvede 70ere ikke bare bliver en ramme for historien, men en vigtig del af den. Fra kassettebåndoptagere til klistermærker på sengegavlen, baronskjorter, underbukser med gylp og lykkeligt glemte udtryk som ’at kutte’.

Imponerende debutant

Allestedsnærværende Anders W. Berthelsen er vanligt overbevisende som Martins far, den nyslåede enkemand, der med tabet af sin kone bogstavelig talt ryger helt ned i kælderen under sin lille elforretning, hvor han nu sover på en drømmeseng. Han får hjælp af nabokonen, platinblondinen Lizzi (skønt spillet af Sidse Babett Knudsen), og om natten af Mona damefrisør (Anette Støvelbæk), hvad hele byen sladrer om.

Charme, ja - udfordring, nej

Men endnu en gang er det især Oplevs evne til at få de unge, uprøvede skuespillere til at agere på højde med de professionelle voksne, der imponerer, og debutanten Villads Bøye er et friskt fund som Martin, der forsøger at mærke sin sorg - og at styre sine forårskåde hormoner. Det giver nemlig også sine fordele at have en død mor, og en af dem er førsteret til klassens Kristine, der nok har fået bøjle, men også bryster.

Oplev har en fin sans for tilværelsens små absurditeter og menneskelig kejtethed, som når naboen forsøger at opmuntre den sønderknuste Hans med en stak brugte Weekend-Sex. Eller når Martin vender sorgen og de brune stuer ryggen, og med svingende hofter i kassebukserne kapgænger-marcherer ned ad Sdr. Ommes gader.

Mødet med voksenlivet

Livet går videre trods alt, og det er denne jyske besindighed og lakoniske optimisme, der bærer ’Kapgang’, som er lettere i tone og fylde end både ’Drømmen’ og ’To verdener’, der også satte fokus på teenageres barske møde med voksenlivet. Med en humor, der får klangbund af historiens alvor, er det en lunt bevægende og bundcharmerende film, som på ingen måde udfordrer sit publikum, men til gengæld er let at holde af.

Der er dillerkriller og hjertekriller i Sdr. Omme - og det smitter. Se at få det lange ben forrest og kom i biografen.