Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Pyrus er alle tiders. Over en million seere følger med på TV2 hver aften op til jul, mens kun halvdelen ser DR's julekalender. Til trods for at forfatteren bag har en klar ny synops, skuespillerne er friske, og seerne kræver mere, så takker TV2 tak - men nej tak.

Alletiders er ikke godt nok åbenbart.

Martin Miehe-Renard, manden bag julesucceser som 'Alletiders julekalender', 'Skibet i Skilteskoven' og 'Jul på Kronborg', vil rigtig gerne lave en femte udgave, af den i forvejen ofte genudsendte julekalender. Men TV2 er ikke med på den nu.

Pyrus på nettet

- Jeg vil gerne lave den, men TV2 er ikke interesseret. Jeg tror, at de mener, den er outdatet. Men ser man på seertallene, så kan man undre sig over den udmelding, fortæller den 56-årige forfatter og instruktør Martin Miehe-Renard.

- Jeg kunne godt tænke mig at flytte med Pyrus ud af Rigsarkivet. Ligesom det er sket i virkeligheden, så må det være spændende at se, hvordan en nisse kan jule-klare sig i de nye omgivelser. Og så kunne det være sjovt at se, om han rent faktisk kan surfe på nettet, fortæller Miehe-Renard, som for nylig opdagede, hvor vigtig serien har været for sine seere.

Børnene lærer af historien


- Jeg modtog et kort og nogle flasker vin fra en gymnasieelev. Hun havde trukket Ludvig Holberg til sin dansk-eksamen og var helt tom, indtil hun kom i tanke om Pyrus, og da han mødte Holberg. Så kunne hun igen, ja hun fik faktisk en rigtig god karakter alene på den viden, forklarer Miehe Renard.

Det har været hele drivkraften i 'Alletiders'-serien, at børnene ikke bare skulle underholdes, men få mere at vide om historien. Det kom sig af, at hans egen søn spurgte, hvorfor de skulle have et grantræ ind i stuen til jul. Ja hvorfor egentlig? Og så kom julekalender-ideen.

Pyrus og seerne er klar

Og ham det hele handler om, Jan Linnebjerg, kendt som Pyrus, er frisk på en ordentlig 'ramasjang i den' igen. Han har tidligere fortalt B.T., at hvis tilbuddet kom, så ville han straks træde til. Han er slet ikke træt af 'Alletiders'-serien, der i år bliver vist for ottende gang.

Og det ser ikke ud til, at seerne er trætte. På allestedsnærværende Facebook er der flere grupper, som hylder den populære kalender. En fangruppe af nissen Pyrus tæller over 22.000 medlemmer, mens andre trygler om en femte - og nok sidste - kalender, så de kan følge Pyrus i hans videre færd.

TV2: Det sker ikke nu


De eneste, som trækker på den, er kanalen, som hiver over en million seere hjem på genudsendelsen.

- Det er ikke fordi, at vi ikke kan lide Pyrus på TV2, vi kan rigtig godt lide ham, siger TV2's programchef Keld Reinicke til B.T.

- Vi har bare ikke fået en historie endnu, som vil kunne tåle et gensyn om ti år. Det skal den kunne.

Men er 'Alletiders eventyr', som I sender nu, den sidste Pyrus-historie vi så får, da den er 10 år gammel - og dermed det sidste vi ser til nissen?

- Øh nej, det kan jeg ikke sige.