En god dokumentarfilm kommer hele vejen rundt om sit emne. Og instruktøren må ikke være bange for også at vise de medvirkendes buler, skrammer og revner.

Og det er derfor, at filmen 'Tusen Bitar' om den svenske rock- og folklegende Bjørn Afzelius er så vellykket.

Især i 80'erne var Afzelius også en stor stjerne i Danmark.

Han hittede med sange som 'Sång til friheten' og 'Tusen Bitar', der er en svensk oversættelse af Anne Linnets 'Tusind stykker'. Men også i 70'erne var Afzelius og hans Hoola Bandoola Band Gasolin-store i Sverige, hvor de bl.a. hittede med sangen 'Juanita'.

Allerede med den sang om svenske firhedskæmpere i Spanien signalerede Bjørn Afzelius sit stærke socialist-politiske engagement, der siden bragte ham til både Cuba og Nicaragua, hvor han ved sin død i 1999 også var et velkendt navn.

Som sangskriver og 'popstjerne' var Afzelius en udtryksfuld og passioneret mand. I privaten havde han anderledes svært ved at sætte ord på mange følelser.

Og det er blandt andet den komplekse og modstridende natur, som den gode ven Mikael Wiehe og eks-kæresten Marianne Lindberg De Geer i filmen er med til at belyse.

På billedsiden har filmens bagmænd Magnus Gertten og Stefan Berg haft adgang til spændende hjemmeoptagelser, sjældne koncertoptagelser og en myriade af gode fotografier fra både privaten og livet på landevejen.

Afzelius eftermæle bringes også til live med nye optagelser fra både Sverige og Nicaragua - Mandens musik lever videre på begge sider af kloden. Og selvom Bjørn Afzelius tydeligvis ikke altid var en let mand at omgås, så leverer filmen 'Tusen Bitar' et nuanceret billede af en utroligt intens og talentfuld kunstner, som vi kun troede, at vi kendte.

Og når rulleteksterne ruller, sidder man tilbage med en utrolig lyst til at dykke ned i de over 150 sange, som BA nåede at komponere og indspille.

Allerede onsdag vises 'Tusen Bitor' ved specielle DOXBIO-arrangementer over hele landet (bl.a. København, Ålborg og Glostrup)

Torsdag har filmen premiere over hele landet.

'Tusen Bitar', Svensk dokumentarfilm, 2014, fem ud af seks stjerner