Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen påstår, at han får 55.000 kroner i løn om måneden, men giver sig selv millioner i udbytte

Den kontroversielle direktør for filmselskabet Zentropa , Peter Aalbæk Jensen, har i årevis sørget for, at millioner af selskabets midler tilflyder ham selv og hans private selskaber.

De seneste fem år har Peter Aalbæk - der ellers ynder at spille ’fattig’ - hævet ni millioner kroner til sig selv i det private holdingselskab Fortuna ApS, der er en del af Zentropa-koncernen.

Koncernen, som i al væsentlighed er finansieret af det offentlige, har de seneste 10 år modtaget knap 300 millioner kroner fra Det Danske Filminstitut.

Peter Aalbæk Jensen har desuden siden 2001 ført 21 millioner kroner fra Zentropa Staten, et af selskaberne i Zentropa-koncernen, som han deler med instruktøren Lars von Trier, til Fortuna.

Ålbæks private holdingselskab har nu en formue på 38 millioner kroner. Dermed tegner sig et helt andet indtryk af filmdirektørens økonomi end, hvad han selv har givet udtryk for.

- Alle medarbejdere får 20 til 30 procent mindre i løn, end konkurrerende filmselskaber betaler. Det kræver dog, at ledelsen går forrest, det nytter jo ikke noget, at jeg får fem millioner kroner og så beder alle andre arbejde for ingenting. Jeg får 55.000 kroner (om måneden red.), fortalte Aalbæk Jensen til Ugebrevet A4 i september 2010.

Eksperter siger til BT, at Peter Aalbæk Jensen er en forgyldt herre.

- Det er en søgt forklaring at sige, at han ingen penge har. Han har trukket sammenlagt ni millioner kroner ud til sig selv inden for fem år, og det ville række i årevis for hr. og fru. Danmark. Samtidig er der stadig værdier i hans selskab i form af f.eks. ejendomme uden ret stor gæld, som kan realiseres med en gevinst, siger Carsten Lund, regnskabsekspert og rådgiver for virksomheder og private om økonomi. 

Også Thorbjørn Helmo, partner i Time Tax og revisionsekspert, mener, at det ser rigtig fornuftigt ud for Peter Aalbæk Jensens personlige formue.

- Hvis jeg havde et holdingselskab med en egenkapital (formue red.) på 38 millioner kroner og en meget lav gæld, ville jeg ikke være på røven.

Søndag kunne BT også fortælle, at Peter Aalbæk Jensen også har erhvervet sig en lang række ejendomme på kryds og tværs i Europa.

Blandt andet et fantastisk beliggende hus på Sydfyn. En totalrestaureret husbåd til mere end tre millioner kroner, tre lejligheder i et af Københavns bedste kvarterer og et sommerhus på Kreta.

De store formuer kombineret med filmstøtten får eksperter til at blive betænkelig over for Zentropa.

- Hvis man har den tanke, at alt skal være fair og åbent, så er det umuligt for udenforstående at overskue konstruktionen, når man har gjort som Zentropa. Når man så modtager offentlige støttemidler, gør konstruktionen det også utrolig svært for staten at se, hvor pengestrømmene ender henne, siger Claus Holm, professor i Regnskabsvæsen på Aarhus School of Business.

  

Hvad mener du? Deltag i debatten under artiklen