2017 synger på allersidste vers. Om lidt sætter mange danskere sig ved nytårsbordet og hilser det nye år velkommen med god mad og godt selskab. Men hvis du hører til dem, der lige skal have genopfrisket året, der gik, så samtaleemnerne står knivskarpt, så frygt ej. BT giver dig her ABC'en over året, der gik.

Foto: Martin Sylvest
Vis mere

Anna Mee Allerslev (R) måtte i oktober trække sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester i Københavns kommune, efter BT afslørede, at hun kvit og frit havde lånt lokaler på Københavns Rådhus til sin bryllupsreception og bombarderede embedsværket med 84 spørgsmål om blandt andet stole, fade, serveringspersonale til festen. Egentlig havde Anne Mee Allerslev meldt ud, at hun heller ikke havde i sinde at opretholde sit mandat til kommunalvalget, men hun endte alligevel med muligheden for at komme ind, da hun fik 1123 personlige stemmer til valget. Anna Mee Allerslev valgte dog at lade sine stemmer gå videre til andre kandidater fra de Radikale.

Burka eller ej? I oktober besluttede partiet Venstre på et gruppemøde at være for et såkaldt maskeringsforbud der, hvis forbuddet bliver vedtaget også vil omfatte de muslimske beklædningsdele Burka og Niqab. Også partierne Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er for et maskeringsforbud i Danmark.

Curlingbørn og atter curlingbørn. Sådan lød reaktionerne på en række bekymrede og vrede forældre, hvis børn var taget af sted for at deltage i årets Roskilde Festival. For mens regn og kold vind ruskede i campingområdet modtog festivalen via Facebook klager fra forældrene over, at deres frysende børn havde svært ved at finde en plads at slå deres telte op på, da de var blevet bedt om at fjerne deres telte fra et område på grund af brandsikkerhed.

Donald Trump kunne i januar 2017 indtage kontoret i Det Hvide Hus. Og det har langt fra været et stille første år på præsidentposten. Mens nogle hylder hans ligefremme retorik, har den også skabt politisk stormvejr. I flæng kan nævnes de fortsatte beskyldninger om fake news mod mediet CNN. Opfordringen til holdejerne i den amerikanske fodbodliga NFL om at fyre spillere, der for at demonstrere mod racemæssig ulighed nægtede at stå oprejst under landets nationalmelodi før kampstart. Der har været historierne om Trumps medarbejdere, som under valgkampen skulle have haft forbindelser til personer i Rusland som angiveligt kunne hjælpe med at spolere Hillary Clintons muligheder. Lovprisningen af et ikke eksisterende land på Twitter. Det manglende håndtryk med den tyske kansler Angela Merkel. Og så var der den kraftige kritik af ham for først at være for længe om at tage afstand fra den dødelige vold begået af højrekstremister i Charlottesville, og derefter for at sige, at de, der demonstrerede mod nazi-sympatisørerne, var ligeså slemme som nazi-sympatisørerne selv. Sidst men ikke mindst trumfede Trump listen over skandaler i 2017 da han offentligt anerkendte byen Jerusalem, som har været en centralt punkt i Israel-Palæstina-konflikten, som Israels hovedstad.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS
Vis mere

Eriksen… Christian Eriksen! Eller Kong Christian, som den danske midtbanespiller på landsholdet blev kaldt efter VM-kvalifikationskampen mod Irland i november. For her scorede spilleren intet mindre end tre mål ud af de i alt fem danske, der røg forbi Irlands forsvar. Dermed var Christian Eriksen med til at sende Danmark mod VM i Rusland i 2018.

Fuglsangs 2017 bød både på helt store sejre og ditto nederlag. Årets første halvdel tegnede lovende, da den 32-årige rytter i det fjerde vigtigste etapeløb Critérium du Dauphiné endte med to etapesejre og blev nummer et i klassementet, hvilket er den største danske sejr i cykelsporten siden Bjarne Riis. Men lykken vendte for Jakob Fuglsang, der trods en forrygende start i Tour de France med en placering på femtepladsen måtte udgå på 13. etape, hvor han i et styrt pådrog sig brud på håndleddet og i albuen.

Game of Thrones vendte i juli tilbage med syvende sæson, hvor de mange fans igen kunne synke ind i et univers af ismure, dragemødre og læderklædte helte. Men ligeså stor jublen var ved premieren, lige så stor blev skuffelsen, da det kom frem, at de mange fantasy-fans må væbne sig med en ordentlig portion tålmodighed. Ottende og sidste sæson bliver nemlig først sendt i 2019.

Foto: Heine Pedersen
Vis mere
Foto: Heine Pedersen
Vis mere
H
alvmaratonet i København den 17. september blev mere end almindeligt udfordrende i år. Et voldsomt uvejr med både lynnedslag og kæmpemæssige hagl forvandlede nemlig løberuten ved Fælledparken på Østerbro til en forhindringsbane af iskolde vandmasser, mens tordenvejret buldrede afsted i baggrunden. Op til flere løbere blev slået omkuld, da lynene ramte, og tre personer - en mand på 57 år, en kvinde på 52 år og en kvinde på 29 år, måtte sendes på hospitalet efter at være blevet ramt af lyn.

Islamisk stat blev i 2017 slået en del tilbage. Blandt andet tabte terrororganisationen det vigtige område Raqqa i det nordlige Syrien, som har været Islamisk Stats højborg og hovedkvarter i kampene mod amerikansk støttede modstandsgrupper. I december erklærede Iraks premiereminister Haider al-Abadi krigen mod gruppen for afsluttet, efter at hæren nedkæmpede ekstremisterne ved grænsen til nabolandet Syrien.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
Foto: Bax Lindhardt
Vis mere
J
etski-ulykken i Københavns Havn efterlod i maj måned chokerede vidner, da en 24-årig mand med høj fart bragede en jetski ind i en udlejningsbåd med syv unge, amerikanske udvekslingsstudenter. Ved ulykken omkom to kvinder -18-årige Leah Bell fra delstaten Louisiana og 21-årige Linsey Malia fra delstaten Massachusetts. Den 24-årige fører er efterfølgende blevet tiltalt for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

Kvinderne kom for alvor på banen i fodboldens verden, da kvindelandsholdet i EMs slutrunde endte med en sølvmedalje. Vejen til VM var derfor brolagt med optimisme og tilstrømmende sponsorer for holdets rejse videre mod verdensmesterskaberne, men sådan skulle det ikke gå. For en konflikt om mellem spillerne og DBU om spillernes løn satte en stopper for alle VM-drømme. Først nedlagde spillerne arbejdet for at lægge pres på DBU, der dernæst aflyste kvalifikationskampen mod Sverige og endegyldigt satte en stopper for drømmen om dansk VM-deltagelse.

Legoland blev i juni beskyldt for at være mere end almindeligt klodsede, da et nyt tiltag skabte heftig debat og kritik. Forlystelsersparken havde nemlig indført, at besøgende efter at have betalt indgangen på 339 kroner efterfølgende kunne betale yderligere 599 kroner for at springe køen over til parkens 11 mest populære forlystelser. Tiltaget blev blandt andet kritiseret af Socialdemokratiets erhvervsuddannelses- og social dumping ordfører, Mattias Tesfaye, der kaldte det en ”ærgerlig måde at opdrage børn på.

#MeToo kan man næppe have undgået på de sociale medier i 2017. Bølgen af hashtags blev sat i gang som følge af beskyldninger mod Hollywood-produceren Harvey Weinstein, der angiveligt skulle have forgrebet sig seksuelt på adskillige kvinder i løbet af en periode på flere år. Derfor besluttede kvinder verden over at sætte fokus på, hvor ofte seksuelle krænkelser og hverdagssexisme forekommer, ved med hashtagget #MeToo at stå frem og fortælle om deres oplevelser. Herhjemme har det blandt andet skabt en debat om arbejdsmiljøerne særligt i de kreative brancher såsom film- og teaterbranchen. Senest har der været beskyldninger mod blandt andre filmmanden Peter Aalbæk Jensen, som blandt andet skal have taget kvindelige medarbejdere på brysterne og givet dem smæk. Mange danske kvinder, heriblandt også kendte stod frem med hashtagget. Metoo bølgen endte med at dele vandene mellem dem, som fandt den nye sociale bevægelse nødvendig og velkommen, mens andre udråbte det som en kampagne, der nærmede sig en hetz.

Foto: Scanpix
Vis mere
Nørrebro blev igen i 2017 kulissen for skudepisoder. Konflikten mellem grupperinger i Københavns Nørrebro- og Nordvestkvarter herunder banden Loyal To Familia og rester af banden Brothas blussede op med en del tilfældige civile ofre til følge. Siden 12. juni har der været 42 skudepisoder, som kan knyttes til den igangværende bandekonflikt mellem banderne Loyal To Familia og Brothas. 25 personer er blevet ramt, og tre er dræbt af skud. For at forhindre yderligere eskalering og for at hjælpe med indsatsen mod krigen indsatte Københavns politi en helikopter udlånt fra forsvaret, som cirkulerer over byen. Men i midten af november lod det til at grupperingerne selv havde fundet et ståsted, da der var forlydender om, at fædre til nøglepersoner fra de forskellige grupper skulle have forhandlet en våbenhvile på plads.

Ofre for angreb var desværre også en del af 2017. Over 500 mennesker blev eksempelvis såret, da en 64-årig mand i september indledte en skudmassakre i spillebyen Las Vegas, USA. Massakren, der betegnes som den blodigste i moderne amerikansk historie, skete, da den 64-årige tidligere revisor Stephen Paddock åbnede ild mod 22.000 koncertgæster fra et hotelværelse på 32. etage. Her blev Paddock senere fundet død, og da værelset blev ransaget, fandt politiet mindst 16 våben. 64 mennesker mistede livet.

Foto: Keld Navntoft
Vis mere
Prins Henrik satte mange danskeres sind i kog, da han igen offentligt brokkede sig over sin rolle i kongehuset. Helt galt gik det, da han den 3. august meldte ud, at han ikke længere ønskede at blive begravet ved siden af sin hustru Dronning Margrethe. Debatten rasede både blandt befolkningen og i medierne, men pludselig kom Kongehuset med en chokerende udmelding. Prins Henrik havde nemlig siden sommeren været igennem et længere udredningsforløb på Rigshospitalet og i september lå dommen klar. Prinsen fik konstateret demens, og siden har prinsen haft betydeligt mindre dækning i medierne.

Queen B eller Beyoncé, som de fleste nok kender hende, afslørede i februar en sød hemmelighed. Hun og partneren - verdensstjernen Jay Z, ventede sig. Og ikke nok med det - de skulle have tvillinger. Som med sine forudgående graviditeter skulle den søde ventetid foreviges på ordentlig vis, og derfor gik et billede af den højgravide, letpåklædte R’n’B-sangerinde badet i blødt lys og omgivet af et blomsterhav verden rundt. Den virale fotosucces blev gentaget i juni, da de to arvinger kom til verden og fik navnene Sir Carter og Rumi.

Raket Madsen med det borgerlige navn Peter Madsen blev i august et kendt navn både i Danmark og i udlandet, da sagen om den forsvundne svenske journalist Kim Wall ramte medierne. Kim Wall sejlede den 10. august ud med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd Nautilus, men vendte aldrig tilbage. Dagen efter blev Peter Madsen reddet i land ved Køge Bugt. Her forklarede han, at han var alene i båden, mens Kim Wall var sporløst forsvundet. Han blev dog sigtet for drab, og de næste uger talte hele Danmark om den mystiske sag, hvor Peter Madsen flere gange ændrede forklaring på, hvad der skete i ubåden. Den 21. august dukkede en kvindetorso uden arme og ben så op ved en strand på Amager, og kort efter stod det klart, at det var liget af Kim Wall. Senere fandt dykkere også hoved, ben og arme. Peter Madsen er sigtet for manddrab, for usømmelig omgang med lig og for anden kønslig omgang end samleje under særlig skærpende omstændigheder. Han har siddet varetægtsfængslet under hele sagen, som man regner med kommer for retten til marts. Peter Madsen nægter sig skyldig i alle sigtelser undtagen partering af liget.

Foto: TOM WALL
Vis mere

Sugar Dating eller prostitution? Det spørgsmål blussede igen op, efter DR3 sendte dokumentarserien om Gina Jaqueline – en ung kvinde, som mod gaver og penge gik på dates med mænd, ofte var sex involveret. I dokumentarserien fik seerne indblik i, hvordan Gina på godt og ondt mødtes med de rige mænd og tilbragte sine nætter på dyre luksushoteller. Udsendelsen om Ginas livsstil fik flere fagpersoner til at advare unge mod at eksperimentere med konceptet, ligesom flere medier også undersøgte, hvad forskellen på prostitution og sugardating egentlig er. Det største danske site er Sugardaters.dk og har eksisteret siden 2014. I gennemsnit fik Sugardaters.dk 1.700 nye profiler om måneden i 2016 og 1.850 i 2017.

Tur på knæ. Sådan gik det for den britiske Prins Harry, som endelig fandt kærligheden i 2017. I november afslørede det britiske kongehus, at den rødhårede prince charming havde friet til sit hjertes udkårne - den armerikanske skuespiller Meghan Markle, der blandt andet er kendt fra tv-serien 'Suits'. De to har dannet par siden november sidste 2016, hvor Prins Harry efter offentliggørelsen af forholdet til den 36-årige Markle langede ud efter den britiske presse for at udsætte hans kæreste for chikane ved blandt andet at kritisere Meghan Markle for at være en upassende partner til prinsen, fordi hun tidligere har været gift med den fem år ældre filmproducer Trevor Engelson fra 2011 til 2013. Det lader dog ikke til at have sat en stopper for et ægte royalt bryllup, som efter planen vil finde sted i Windsor Castle Chapel, der ligger ved kongeslottet Windsor til maj.

Uber måtte i foråret lukke og slukke i Danmark, da regeringen indførte en ny taxalov, som ikke godkendte Ubers forretningsmodel. Det blev den foreløbige kulmination på en lang strid mellem det nye selskab og den gamle taxabranche, hvor op mod 1500 Uber-chauffører nåede at blive sigtet af politiet for ulovlig taxakørsel, inden selskabet lukkede ned for deres danske afdeling. Men blot et par måneder senere varslede Uber dog, at de har planer om igen at indtage det danske marked indenfor rammerne af den nye lov.

Valg, valg, valg. Den 21. november skulle danskerne til stemmeurnerne for at vælge repræsentanter til kommunerne og regionerne. Valgdagen bød udover lange køer ved adskillige valgsteder også på to rekorder. Den første fandt sted i Frederikshavn, hvor lokalpolitiker Birgit Hansen (S) udover borgmesterkæden også kunne kalde sig indehaver af Danmarksrekorden som den mest populære politiker ved et kommunalvalg nogensinde. Birgit Hansen fik 14.774 stemmer. Det svarer til 42 procent af samtlige stemmer i kommunen. Den anden rekord ved valget handlede ikke om stemmeantal, men om alder. Danmark fik nemlig sin indtil nu yngste borgmester i Holbæk Kommune, hvor den blot 25-årige Christina Krzyrosiak Hansen (S) indtog borgmesterkontoret.

Foto: EDGAR SU
Vis mere
Wozniacki fik en strålende sejr at slutte 2017 på, da hun i oktober i Singapore for første gang nogensinde i sin karriere besejrede sin ærkefjende den syvdobbelte grand slam-vinder Venus Williams. Det skete i finalen ved WTA Finals. Dermed sikrede den 27-årige Caroline Wozniacki sig sin hidtil største sejr, og nu mangler hun blot en grand slam-titel for at sætte prikken over i'et på en storslået karriere.

X Factor lukker og slukker. Sådan lød det fra DR kort efter, at 10. sæson af det populære sangprogram havde nået sin ende. Dermed bliver den 11. og kommende sæson, som løber over danskernes skærme til januar, den allersidste omgang med den populære sangkonkurrence. Hvis du er kæmpe X Factor-fan og gerne vil brillere i det allersidste odds på, hvem der vinder 11. og sidste sæson af sangkonkurrencen, så kan du eksempelvis bruge BTs formel for at forudsige vinderen, der dog fejlede i at forudsige sidste års vinder, Morten.

Foto: Henning Bagger
Vis mere
Ynkeligt! Det var ordet for juletræet på torvet i byen Aars, som pludselig fik en masse opmærksomhed for sit noget anderledes udseende. For da træet blev afsløret for offentligheden i slutningen af november, blev den afpillede og skæve gran hurtigt udråbt som ’Danmarks grimmeste juletræ’. Til at starte med beklagede handelsstadsforeningen og lovede, at det grimme juletræ ville blive fjernet og udskiftet. Men så tog sagen en uventet drejning. For pludselig var det uperfekte træ blevet så berømt, at man ikke ville af med det igen, og det hele endte som et vaskeægte juleeventyr, da 120 børn fra den lokale børnehave den 1. december gav det grimme træ en masse kærlighed med hjemmelavet julepynt.

Zobelfamilien måtte i september sige farvel til deres overhoved, da erhvervsmanden og Ridder af Dannebrog Peter Zobel efter flere år med sygdommen KOL gik bort i en alder af 81 år. Peter Zobel var især kendt for sin tid som direktør for forsikringsselskabet Codan. Zobel var gennem livet en del af indercirklen omkring kongehuset og var private venner med prins Henrik. Peter Zobel blev gift tre gange i løbet af sit liv og fik i alt seks børn, som ofte har været i mediernes søgelys – blandt andet, da hans ældste datter Rigmor Zobel i 2010 var involveret i en sag om kokainhandel og måtte betale en bøde på 20.000 kroner.

Ærligere og mere privat end normalt for det danske kongehus, sådan lød reaktionerne på en ny portrætbog om Kronprins Frederik, der udkom i begyndelsen af november. Mange kongehuseksperter har gennem tiden spået, at kronprinsen, når han engang bliver regent, kommer til at være en folkelig konge. Og den spådom fik igen nyt liv, med den nye bog ’Under Bjælken’ af Jens Andersen. Her får man indblik i nye private detaljer om blandt andet mødet med Mary, kronprinsens forhold til sin yngre bror prins Joachim og om de ambivalente følelser omkring at skulle være konge, som han oplevede gennem barndommen. Men der var også plads til mindre og mere finurlige afsløringer såsom Kronprinsens favoritsange gennem tiden. Blandt andet er Mamacita med rapperen KESI på listen.

Ørsted blev det nye navn på energiselskabet, de fleste kendte som Dong. Mere end 3000 navne var i spil som erstatning for det gamle, som var skyld i forviklinger i særligt engelsktalende lande, da Dong på engelsk er slang for det mandlige kønsorgan. Navneskiftet trådte i kraft den 30. oktober og skulle markere selskabets skifte fra at fokusere på olie og gas og til vedvarende energi. Derfor faldt valget på navnet Ørsted, som en hyldest til den danske videnskabsmand H.C. Ørsted, som levede fra 1777 til 1851 og nok mest er kendt for at have opdaget elektromagnetismen, som danner grundlaget for de turbiner, der omdanner vindenergi til strøm.

Århus var ikke ligefrem Smilet By, da åbningen af byens seneste storsatsning – den nye letbane i allersidste øjeblik måtte aflyses på grund af problemer med sikkerheden. Faktisk skete aflysningen så sent, at hverken de 5000 stykker kransekage eller 1500 boller, der var blevet bagt til festlighederne, ikke kunne nå at blive afbestilt og derfor gratis blev uddelt.