»Der er rigtig mange af de unge mennesker, som stadig gør det her uorganiseret. De sidder i en kælder eller på deres værelse og spiller med nogle kammerater.«

Sådan lyder ordene fra Venstres idrætsordfører, Stén Knuth. Han har haft en mission gennem de sidste to år, og det munder nu ud i en strategi. En e-sportsstrategi.

Ja, den er god nok. E-sport er nået til Folketinget.

E-sport er i dag en af Danmarks største sportsgrene, med 736.000 aktive udøvere, og er særlig populær blandt de 13-19-årige. I den aldersgruppe sidder 96 procent af drengene foran computeren, mens tallet hedder 70 procent for pigernes vedkommende.

Men nu skal Counter-Strike, FIFA, Fortnite og alle de andre spil i højere grad ud af værelserne og i stedet ind i foreningerne og på skoleskemaet. Det mener Venstre, der søndag har offentliggjort et e-sportsudspil som det første parti i Folketinget.

»Rigtig mange af de unge mennesker er ikke i en forening, så vi vil gerne skabe en ramme, der gør, at flere søger over i en forening, hvor de bliver dannet,« siger Stén Knuth til B.T. og fortsætter:

»Vi vil også gerne have, at folkeskolen, efterskoler og ungdomsuddannelser tager det her til sig. Det gør de også mere og mere, fordi de kan se, at de unge – ud over at være voldsomt optaget af det – også får noget godt ud af det.«

Her kigger Venstre i høj grad på det landsdækkende forbund Esport Danmark.

Danmark udmærker sig særligt på Counter-Strike, hvor de danske storhold Astralis (billedet) og Heroic er en del af den absolutte verdenselite.
Danmark udmærker sig særligt på Counter-Strike, hvor de danske storhold Astralis (billedet) og Heroic er en del af den absolutte verdenselite. Foto: Cooper Neill
Vis mere

»De kan hjælpe med at få stablet de her foreninger på benene, så vi får nogle bestyrelser og nogle dygtige trænere og leder. På den måde kan de unge mennesker finde ud af, at det ikke er normalt at sidde og spytte, bande og slå på en computer et eller andet sted.«

Men hvorfor skal Folketinget blande sig i unge, der spiller computer?

»Vi skal heller ikke blande os i, hvad der foregår i en forening eller på en skole, men vi vil gerne skabe en ramme for, at flere kan komme over i de miljøer i stedet og blive dannet.«

Der er jo nok nogle, der vil spørge, om de unge ikke spiller nok computer. Hvorfor skal det ligefrem også på skoleskemaet nu?

»Det handler for det første om de kompetencer, de får. De unge mennesker får rigtig meget ud af e-sport i forhold til samarbejde, kommunikation, strategi og fokusering. Det er det, sport kan give, og det er ikke anderledes for e-sport,« siger Stén Knuth og fortsætter:

»Folkeskolen skal også kende til, hvad e-sport egentlig er for noget. For der er stadigvæk mange lærere, der siger det, du siger: 'Skal man have skydespil på folkeskoleprogrammet?' Men der er masser af god læring til de unge mennesker. Selv mine egne unger er blevet enormt dygtige til at snakke engelsk, fordi de bruger tid på det.«

Hvorfor sker det her nu?

»Fordi det er i kraftig vækst, og vi synes, at vi som moderne parti skal prøve at tage nogle af de goder, som e-sport kan give, og udnytte det for den fremtid, der kommer.«

Hvorfor er det lige jer i Venstre, der kommer med det her?

»Det er, fordi Venstre har mig. Ha, ha. Det er ikke, fordi jeg skal stikke snuden i vejret i forhold til mine 178 kollegaer. Men jeg kunne se for to år siden, at der er et vildt potentiale, og jeg var overrasket over, hvor godt fat det havde i de unge. Det skal vi prøve at få noget mere ud af,« tænkte jeg.

»Jeg har også måttet omvende Bertel Haarder og Hans Christian Schmidt, der startede med at sige, at det bliver over deres lig. Men de er der i dag. Og formanden for kulturudvalget, Hans Christian Schmidt – min egen mand – han siger, at det her er fremtiden,« fortæller Stén Knuth.

Venstres nye e-sportspolitik betyder blandt andet, at man vil arbejde for at få e-sport som valgfag i skolerne, ligesom e-sport skal inkorporeres i lærer- og pædagoguddannelser.

Partiet vil blandt andet også have oprettet et elitespor for gaming i Team Danmark-regi.

Esport Danmark glæder sig over Venstres forslag. Ifølge forbundet er der nemlig brug for en national strategi.

»Udviklingen inden for e-sport har været eksplosiv. I forhold til de traditionelle sportsgrene har vi fået mange udøvere på meget kort tid, og vi har oplevet et enormt engagement, set mange gode initiativer og gjort os mange gode erfaringer. Nu er det tid til at få lagt en national strategi. Derfor tager vi meget positivt imod Venstres ambitiøse udspil,« siger Rico Corneliussen, direktør i Esport Danmark.