Fans, tv-værter og kommentatorer har været rasende. Og nu tager de så konsekvensen.

Den danske esportsvirksomhed Blast, der arrangerer nogle af verdens største Counter-Strike turneringer, har valgt at ophæve aftalen med den saudiarabiske fremtidsby Neom.

Det bekræfter non executive director hos Blast, Iain Twine, i en mail til B.T.

»Vi kan bekræfte, at vi har nået en fælles, professionel og respektfuld aftale med Neom om at opsige vores kontrakt. Blast forbliver fokuseret på at forøge adgangen og involveringen i e-sport, og vi vil fortsat søge at udvide vores globale fodaftryk, inklusive i Mellemøsten.«

Blast har de seneste år nydet stor succes som en af de aboslut største arrangører af Counter-Strike-turneringer rundt omkring i verden. Her ses Astralis efter deres sejr i Lissabon tilbage i 2018.
Blast har de seneste år nydet stor succes som en af de aboslut største arrangører af Counter-Strike-turneringer rundt omkring i verden. Her ses Astralis efter deres sejr i Lissabon tilbage i 2018.
Vis mere

Meldingen kommer lidt over to uger efter, at Blast offentliggjorde en aftale med Neom, der er finansieret af det saudiarabiske kongedømme med 500 milliarder dollar svarende til tre billioner kroner.

Det vakte med det samme voldsom kritik fra flere sider, fordi de blandt andet er berygtet for massive krænkelser af menneskerettigheder såsom henrettelser, kvindeundertrykkelse og forbud mod homoseksualitet og transpersoner.

Adskillige store kommentatorer – de såkaldte castere – samt tv-værter var hurtigt ude og tage afstand fra aftalen og oplyste, at de ikke ønskede at samarbejde med det danske firma, så længe der lå en aftale med det saudiarabiske prestigeprojekt.

Blandt dem var den populære vært Frankie Ward, der med sine små 65.000 følgere på Twitter er en af de mange indflydelsesrige personer i Counter-Strike-miljøet.

»Blast x Neom-aftalen er en mulighed for at uddanne os selv, så vi ikke længere samarbejder med mennesker, der dræber vores venner,« skrev hun i et opslag, hvortil hun linkede til en oversigt over lande, der kriminaliserer LGBTQ+personer.

Hun skrev samtidig, at hun vil minde folk om, at nogle lande kriminaliserer mennesker til et punkt, hvor man kan få dødsstraf for ikke at være heteroseksuel.

Og senest var det så det danske Counter-Strike-hold Astralis, der tog afstand fra aftalen. Det skete i et interview med Politiken.

»Derfor finder vi selvfølgelig denne slags partnerskaber uacceptable, hvilket vi også gjorde klart over for Blast med det samme,« sagde Anders Hørsholt, der er administrerende direktør hos Astralis, til avisen.

Sådan så det ud, da Blast Pro Series i november sidste år gæstede en udsolgt Royal Arena i København.
Sådan så det ud, da Blast Pro Series i november sidste år gæstede en udsolgt Royal Arena i København.
Vis mere

Den amerikanske spilproducent Riot Games, der står bag den globale League of Legends-turnering LEC, offentliggjorde tidligere også et partnerskab med Neom, men de valgte lynhurtigt at annullere aftalen oven på kritikken.

Blast er gennem Vækstfonden delvist ejet af den danske stat.

B.T. ville gerne have spurgt Blast, hvilke overvejelser de i første omgang havde, da de indgik samarbejdet med Neom, og hvordan aftalen harmonerede med firmaets mål om at skabe en ligeværdig platform i e-sport for enhver person, uanset køn, baggrund eller hudfarve.

B.T. ville ligeledes gerne have spurgt, hvorfor der skulle gå 16 dage, før der blev meldt noget ud. Det har dog ikke været muligt at få yderligere kommentarer fra Blast.