Når danske Valdemar Bjørn Vangså tjekker sin indbakke eller sit kommentarfelt igennem, er det ikke noget kønt syn, der møder ham. Tværtimod.

Til daglig lever han af at spille computerspillet Counter-Strike for det danske storhold North.

Og selvom det byder på store pengepræmier og rejser rundt i hele verden, skal han også leve med daglige hadbeskeder. Og de handler ikke bare om, at han eksempelvis har spillet dårligt.

»'Jeg håber, I får kræft. Jeg håber, I allesammen dør. Jeg håber, jeres familie dør.' Det er typisk den type af beskeder, vi modtager. Det er ret voldsomt,« siger Valdemar Bjørn Vangså.

Tidligere har den danske landsholdsangriber Nicolai Jørgensen modtaget dødstrusler, efter han til sidste års VM-slutrunde brændte et straffespark i ottendedelsfinalen mod Kroatien.

Men for 23-årige Valdemar Bjørn Vangså, der i spillet kaldes ‘Valde’, er der alligevel en forskel fra eksempelvis fodboldspillere.

Som esportsstjerne lever han nemlig i meget høj grad også i den digitale verden, hvor Twitter eksempelvis skal opdateres efter hver eneste kamp. Derfor konfronteres han også med beskederne på daglig basis.

»Der er de senere år kommet en online-kultur, hvor hele tonen er blevet virkelig slem. Og folk skriver mange ting, som jeg ikke tror, de ville sige, hvis vi stod overfor dem i virkeligheden.«

Og graden af hadbeskeder og trusler varierer meget.

Fra folk der bare kritiserer ham eller holdet for at underpræstere, til folk der mener, at han og hans familie skal dø af kræft.

For nyligt havde han på sin Twitter-profil, der bliver fulgt af næsten 40.000, skrevet, at hans søster er gravid. Og straks kom der hadefulde beskeder i indbakken.

»Så skev folk grove ting, som: ‘Jeg håber, barnet dør’ eller ‘jeg håber ikke, barnet kommer til at ligne dig, for du er fucking grim.’ Jeg har egentlig lidt mere ondt af folk, der skriver sådan noget.«

Valdemar Bjørn Vangså er Norths helt store stjernespiller. For nyligt blev han kåret til den 20. bedste spiller i hele verden.
Valdemar Bjørn Vangså er Norths helt store stjernespiller. For nyligt blev han kåret til den 20. bedste spiller i hele verden. Foto: NORTH
Vis mere

Og noget tyder på, at det er et generelt problem i esport. Tilbage i januar lavede Valdemars hold, North, et opslag på Facebook og Twitter med hashtagget #stoptoxicity.

Meningen var at sætte fokus på problemet og sige fra. Nok er nok.

Opslaget blev viralt og et hav af verdens største Counter-Strike-hold meldte sig i koret og støttede op om det danske holds initiativ.

I skrivende stund har opslaget fået over 6.000 retweets og næsten 26.000 likes på Twitter.

Siden har holdet også fået hashtagget trykt på deres spillertrøje for at sætte ekstra fokus på problematikken.

Og selvom Valdemar Bjørn Vangså har svært ved at tro, at man kan sætte en fuldstændig stopper for de truende og hadefulde beskeder, så er holdets initiativ den rigtige vej at gå.

»Hvis der ikke er nogen, der taler om det, og der ikke er nogen, der gør noget ved det, så kommer der i hvert fald aldrig til at ske noget,« afslutter 'Valde'.

North indtager i øjeblikket en syvendeplads på verdensranglisten, der toppes af danske Astralis.